Moonage Daydream novi dokumentarac o David Bowieju

Bezvremenski umjetnik David Bowie bio je jedan od najintrigantnijih glazbenika našeg vremena, a njegov život i danas je izvor inspiracije mnogima.

Zvukovi Bowiejevih remek djela u nekima bude sjećanja na mladost, a u drugima poriv za kreativnim istraživanjem i izražavanjem. Glazbenik je poznat po svom osebujnom kreativnom izričaju koji nikad nije bio fiksan, već podložan promjenama vremena i ishodima raznih kreativnih eksperimenata.

Počast Bowiejevom životu i genijalnosti odali su umjetnici diljem svijeta, kroz razne oblike umjetnosti, a ove nas godine očekuje još jedno putovanje kroz život preminulog glazbenika.

Moonage Daydream novi je dokumentarni film o David Bowieju koji će se premijerno prikazati sljedećeg mjeseca u sklopu 75. filmskog festivala u Cannesu. Film će uključivati dosad neobjavljene snimke iz Bowiejevih osobnih arhiva što ga čini prvim dokumentarcem o Bowieju ikad kojem je dopušteno korištenje osobnog vlasništva preminulog glazbenika.

Film Moonage Daydream režirao je Brett Morgen, poznat po dokumentarcu o Kurta Cobainu, Montage of Heck. Ovaj projekt, koji je u procesu proizvodnje i montaže posljednjih pet godina, opisan je kao spoj koncertnog dokumentarca i “eksperimentalne kinematografske odiseje”, a pratit će Bowiejevo glazbeno, kreativno i duhovno putovanje.

Njegov osobni život i glazbeni rad bit će u fokusu radnje, a cijeli film bit će vođen Bowiejevom naracijom. Bowie je svoju kreativnost primarno kanalizirao u film i glazbu no kroz svoj život eksperimentirao je i s drugim umjetničkim formama kao što su ples, slikanje, gluma i kazalište.

David Bowie snimio je preko dvadeset albuma uključujući album ”Blackstar” koji je objavljen samo dva dana prije njegove smrti. Svirao je više od deset instrumenata, uključujući gitaru, violinu, violončelo, piano i mnoga druga. Malo je za reći da je bio pravi multidisciplinarni umjetnik koji svojom teatralnošću, odvažnom energijom i originalnim stilom nikad nije propustio držati pažnju publike.

Film Moonage Daydream, koji je dobio ime po pjesmi s Bowiejevog albuma iz 1972. godine ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars”, sadržavat će oko tisuću sati nikad viđenog materijala, 48 glazbenih djela te koncertne i originalne studijske snimke. Tim ljudi koji stoji iza soundtracka filma uključuje i Bowiejevog dugogodišnjeg glazbenog producenta Tonyja Viscontija.

Prava na prikazivanje novog filma kupili su produkcijska kompanija Neon, Universal i HBO Documentary Films.

Neon će film objaviti u SAD-u, a projekcije u sklopu visoko-rezolucijskog Imaxa očekuju se samo za odabrana tržišta. U međuvremenu, Universal će film objaviti na međunarodnoj razini. HBO Documentary Films posjeduje prava za streaming na području sjeverne Amerike te prava na kabelsku reprodukciju, a na televiziji će se film premijerno pustiti u proljeće 2023. godine.

Prikazom glazbenikovog života kroz umjetnost filma u prošlosti se posebno bavio režiser Francis Whatley koje je režirao čak tri filma čije su centralne teme Bowiejeva karijera i život. Film ”David Bowie: Posljednjih pet godina” iz 2017. godine pružio je uvid u posljednjih pet godina Bowiejeve karijere te prikaz njegovog povratka produciranju glazbe.

Film je nastavak na Whatleyjev film iz 2013. ”Prije slave” u kojem istražuje najvažnijih pet godina karijere preminule rock zvijezde. Dvije godine kasnije imali smo priliku pogledati film ”Pronalaženje slave” u kojem nas Whatley upoznaje s Bowiejevom ranom karijerom, od ranih 1960ih do smrti njegovog alter ega Ziggyja Stardusta u 1973. godini.

Vrlo brzo nakon glazbenikove smrti u 2016. godini snimljen je film ”Bowie: Čovjek koji je promijenio svijet” koji je režirala Sonia Anderson. Film odaje počast preminuloj ikoni te prikazuje njegov put od skromnog početka njegove glazbene karijere do ostvarenog i priznatog umjetnika u kojeg se izgradio.

Iako impresivna, Bowiejeva glazbena karijera nije jedino što ga čini povijesno važnim umjetnikom i javnom osobom. Njegov otpor prema konformiranju društvenim očekivanjima te javno istraživanje vlastitog rodnog i spolnog identiteta te seksualne orijentacije, pomicali su granice onoga što je tada bilo definirano ”društveno prihvatljivim”.

Bowie je otvoreno razgovarao o mogućnosti da njegova seksualna orijentacija nije isključivo hetero. Početkom 1970ih u jednom je intervjuu izjavio da je gay, na što se kasnijih godina osvrnuo i rekao kako je to izmislio. Prihvaćanjem i izražavanjem svoje ženstvene strane Bowie je poljuljao čvrsto ukorijenjene definicije muškarca i tradicionalne rodne uloge te normalizirao prisutnost muškog i ženskog principa unutar svakog ljudskog bića, neovisno o spolu.

Glazbenika je bilo teško definirati i strpati u određeni okvir, a upravo to ga je činilo posebnim te jačalo temelje za velike, pozitivne društvene promjene. Bowie se dugo godina borio s ovisnosti o drogama o čemu je također javno raspravljao te samim time ponovno otvorio javnu raspravu o još jednoj stigmatiziranoj temi.

Odlikovale su ga transparentnost i otvorenost te je bio utjelovljenje vizionara, punog inovativnih ideja. Davida Bowieja mnogi su smatra čovjekom koji je bio ispred svog vremena.

Legendarni umjetnik preminuo je u svojoj 69. godini nakon duge bitke s rakom no njegov nezaboravan duh živi i danas zahvaljujući neprocjenjivom umjetničkom radu koji je ostavio iza sebe i brojim društvenim promjenama koje je potaknuo.

Osim što se njegov utjecaj osjeća na kolektivnoj razini, Bowie je dotaknuo živote mnogih pojedinaca na intimnoj, kreativnoj i emocionalnoj razini te nastavlja biti inspiracija koja ne poznaje granice vremena.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.