Moguće bujične poplave u Hercegovini

U razdoblju do 21. siječnja na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebice na dijelu poplavnog područja Tihaljina, Mlade, Trebižat te srednje i donje Neretve s pritocima.

Idućih nekoliko dana je uslijed obilnih oborina moguća pojava bujičnih poplava u nizu lokalnih zajednica diljem Bosne i Hercegovine, a nadležne službe, koje aktivno prate vodostaj rijeka, ostavile su mogućnost pojave izvanrednog hidrološkog stanja, dok je stanovništvu izdano posebno upozorenje na opasnost prilaska obalama.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora priopćili su kako se u razdoblju do 21. siječnja na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira porast vodostaja, posebice na dijelu poplavnog područja Tihaljina, Mlade, Trebižat te srednje i donje Neretve s pritocima.

Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvaća općine i gradove Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Posušje, Ljubuški, Široki Brijeg.

S obzirom na navedeni rizik, iz ove su institucije uputili savjet službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara u kojemu preporučuju dodatni oprez, a nadležnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se federalnog operativnog plana obrane od poplava, piše Večernji list.

Istodobno, upućen je poziv nadležnim službama civilne zaštite da upozore i stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine protoka vode u rijekama.

U Hercegovini se očekuju olujni vjetar i kiša

Također je potrebno dati i upute te smjernice za ponašanje kako bi stanovništvo moglo provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Slična upozorenja dolaze i iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, koja prognozira porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebice na slivovima rijeka Drine, Bosne, Une i Sane, kao i Fojničke rijeke.

Očekuje se dosezanje razine obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim postajama na vodnom području rijeke Save u FBiH, a bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom razdoblju su na području slivova Korane i Gline u BiH te na slivu Fojničke rijeke, prenosi Večernjak.

Izvanredno hidrološko stanje posebno se prognozira za gornji sliv rijeke Drine, sliv rijeke Željeznice, slivove Korane i Gline, gornji i srednji sliv rijeke Bosne te slivove rijeka Une i Sane. Iz ove institucije uputili su poziv službama civilne zaštite da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte da je opasno prilaziti obalama.

Uvidom u prognoze vremena, vidljivo je kako se od kraja tjedna očekuje postupno smirivanje stanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.