Mogu li Hrvati osporiti izbor Komšića na Ustavnom sudu?

Već od ranije je poznato kako član Predsjedništva BiH Željko Komšić nikada nije nijednu odluku Predsjedništva proglasio destruktivnom po vitalni nacionalni interes Hrvata, odnosno zatražio veto od Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda.

A s obzirom na to kako je izvjesno da sve to i zatraži, da bi se dvije trećine izaslanika u hrvatskom klubu potpuno oglušilo na njegov zahtjev, osim jasne nelegitimnosti oko njegova izbora upitna je i ustavnost.

Iz Instituta za društveno-politička istraživanja redovito podastiru argumente kako su četiri Komšićeva izbora za hrvatskog člana Predsjedništva većinskim bošnjačkim glasovima narušila temeljno ustavno načelo, a to je načelo konstitutivnosti.

Dva načela konstitutivnosti

Ta konstitutivnost u operativnom smislu u sebi podrazumijeva dva načela. Jedno je načelo legitimnog zastupanja ili legitimnog predstavljanja. Znači, hrvatski član Predsjedništva mora biti, po ustavu, izraz hrvatske izborne volje, odnosno izborne volje onih građana Bosne i Hercegovine koji su se na službenom popisu stanovništva izjasnili kao Hrvati, kazao je za RTV Herceg-Bosne Ivan Vukoja, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI).

On je pojasnio da je drugo načelo, bez kojeg konstitutivnost ne postoji, međusobna jednakopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Hrvatski klub doma naroda nadređen hrvatskom članu Predsjedništva

Željko Komšić kao nominalno hrvatski član Predsjedništva u četiri mandata nijednu odluku Predsjedništva nije proglasio destruktivnom po vitalni nacionalni interes Hrvata, odnosno zatražio veto od Kluba Hrvata u federalnom klubu naroda. Problematična mu je mogućnost da se o njegovom zahtjevu u zadanom roku od tri dana, uopće ne očituje preko dvije trećine hrvatskih izaslanika koji ga ne priznaju kao legitimno izabranog člana Predsjedništva.

Bilo koji član Predsjedništva BiH, da bi mogao koristiti instrument veta, on mora negdje dobiti podršku, odnosno provjeru te svoje odluke; hrvatski član Predsjedništva u Hrvatskom klubu Doma naroda, bošnjački u Bošnjačkom klubu Doma naroda PFBiH, a srpski u Narodnoj skupštini RS. Tu je procedura jasna, istaknuo je Vukoja.

Zašto Željko Komšić nikad nije koristio vitalni nacionalni interes?

Hrvatski narod kada je ušao u Federaciju BiH potpisao je jasna jamstva zaštite svojih kolektivnih prava. Ta jamstva su prilično snažna i ta jamstva je poništio OHR. Jedno od tih jamstava koje OHR nije poništio jeste ovaj veto, pravo ukidanja veta članu Predsjedništva. Odnosno, moramo znati da je, prema ustavu, Hrvatski klub Doma naroda nadređen hrvatskom članu Predsjedništva za konzumiranje tog predsjedničkog prava koji se zove predsjednički veto, kazao je za RTV HB politički analitičar i kolumnist Ivan Šušnjar.

Izglasati deklaraciju o nepriznavanju Komšića

Šušnjar se zalaže za to da hrvatski klub u federalnom Domu naroda treba ostaviti pisani trag i izglasati deklaraciju u kojoj bi naveo da ne priznaju Komšića te da bi ignorirali njegov zahtjev za korištenje veta da se bilo kad obrati. Smatra kako bi onda Ustavni sud bio dužan smijeniti Komšića i o tome s hrvatske strane ne treba šutjeti.

Ivan Šušnjar

Bošnjački mediji, naravno, ignoriraju ovu temu jer im je jasno da je to vrlo snažna, neupitna, neoboriva poluga kojom Hrvatski klub Doma naroda ima pravo smijeniti hrvatskog člana Predsjedništva kojeg smatra nelegalnim ili njegov rad nečasnim. Pa čak, imaju pravo smijeniti i člana Predsjedništva koji bi sutra bio izabran većinskom voljom hrvatskog naroda ako bi se ovaj ponašao nečasno… Zašto? Zato što se u BiH članovi Predsjedništva biraju u samo jednom krugu i upravo je klubovima naroda odnosno NSRS ostavljena mogućnost braniti interes tog naroda, kazao je Šušnjar.

Itekako je moguće, ali

Moguće je i da bilo koji hrvatski dužnosnik podnese apelaciju ili tužbu Ustavnom sudu o ocjeni protuustavnosti i nelegitimnosti Komšićeva izbora, međutim, oko takve odluke postoji oprez zbog trenutnog nepotpunog saziva Ustavnog suda.

Pitanje je bi li Ustavni sud BiH donio takvu odluku jer znamo da Ustavni sud ima strukturu kakvu ima i da ponekad donosi odluke koje su zapravo više motivirane nekim drugim, a ne ustavno-pravnim interesima i načelima. Ali, to je itekako moguće; ta procedura postoji i može se pokrenuti, mišljenja je Vukoja.

Daytonski mirovni sporazum, Ustav, Izborni zakon BiH

Vukoja navodi kako je najveći problem u BiH pogrešno tumačenje Ustava, a posljedično i Izbornog zakona, u bošnjačkoj javnosti, što se onda navodi kao neupitan narativ. Nužno je stoga ukloniti i sve nedovoljno definirane i nejasne stavke u tim temeljnim dokumentima države.

Ivan Vukoja

Mora se postaviti taj kontinuitet, ta veza između Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava i Izbornog zakona te se mora znati njihova hijerarhija. Hijerarhija je Daytonski mirovni sporazum, Ustav, Izborni zakon. Znači, Izborni zakon mora biti usklađen u svim svojim člancima i odredbama s Ustavom odnosno njegovim temeljnim načelom i Daytonskim mirovnim sporazumom, istaknuo je Vukoja u izjavi za RTV Herceg-Bosne.

Podsjetimo i na nedavni primjer od Vrhovnog suda Kosova. Naime, Adrijana Hodžić bila je kandidat za predstavnika bošnjačke zajednice u Parlamentu Kosova. Vrhovni sud je poništio određeni broj njezinih glasova zato što je taj broj glasova bio veći od broja Bošnjaka koji živi u tim općinama. U BiH takvi standardi, čini se ne vrijede.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

17 komentara

  • za 8:47

   Nema tu drugog rijeŝenja ….veĉ napraviti ovo ŝto ste napisali.

   G.vno uzelo mjesto koje pripada od Hrvata izabranom…. i radi sve kontra Hrvata.

 • Kakav je to bh Ustav kad se neka pokvarena i lažljiva bitanga izjasni kao Hrvat (kao ovaj majmun) da se to uzme kao vjerodostojno? Je li dovoljno reći “Ja sam Hrvat” pa da se to prozna? Trebali tu tvrdnju pokazati i nekim djelima?

 • neprijatelji mogu uspjeti samo onoliko koliko smo mi Hrvati nesposobni i nespremni da dijelujemo.
  Gdje je bila “Jabuka” i dosafaŝnji predsjednici RH i jabukovi ovakvi članci do sada ….Komŝić pomoću Boŝnjaka i MZ već 16 godina uzurpira mjesto u predsjedniŝtvu BiH koje trebaju izabrati Hrvati u BiH.

 • Hrvatska vlada na jedan poseban način skri o hrvatskom narodu BIH. To je Vlada koja je ovom čovjeku uredno uknjižila vlasništvo nad vilom u Dubrovniku, uredno mu izdala građevinsku dozvolu i uredno s njim surađuje.

  No sad zamislimo da je on Srbin. Da se ne zove Wolfghang Petritsch i da je 2000 i neke godine tenkom nagazio na Hercegovačku banku,. koju je pod sufliranjem Unitarista i Džihadista u BIH moro uništiti kao označenu metu, iz koje će se kobiva financirati oružani ustanak Hrvata u BIH i njihova Samouprava. A koji se imao eto dogoditi nakon što je Jelavić razoružao HVO da bi potom bio optužen od ovog lika da ga je naoružao. Iako se kasnije pokazalo odlukama Ustavnog suda BIH da:

  Petritsch nije smio pakovati Jelaviću

  Da nije smio silovati Ustav FBIH i svoditi Hvate u FBIH iz ustavne međunarodno zajamčene moći od 50% na 30%, iako se uspotavilo da nije smio pljačkati privatnu imovinu i da u njoj nije bilo tajnih računa niti malverzacija za projekt oružanog ustanka,

  unatoč tome, on posve normalno živi u austrijskom kupalištu, u šali zvanom Hrvatska, i to u najletnijem dijelu najskupljeg grada ove mediteranske trećereichovske kolonije.

  Da postoji država Hrvata, hrvatska država, Uskok bi jebao mater Petritschu, on bi izabrao zemlju Hrvata kao zadnju u kojoj će toćati svoje naci nogice i naprosto živio bi u strahu od osvete sinova opljačkanih.

  No Petritsch zna kako se kuje žaba. I kojim metodama se narod Petra Hercega i Ivana Musića, narod Blage Zadre pretvara u žabu.

  Jedan red Granićevštine pa red duhovne obnove.

  Eno danas i biskupi u Hrvata pozvaše Plenkovića da zaštiti ustavnopravni poredak i Istanbulsku konvenciju koja je dio tog poretka.

  Sve je u Hrvata bijedno. Samo je sjajna Petritscheva imovina i njeno porijeklo, to je neupitno, kao i neupitnost svake njegove odluke. Recimo one da ima ovlast mijenjati ustave i zakone, a zna da nema, da može promijeniti ustav Federacije BIH a zna da ne smije jer je tu poslan kao njen jamac i čuvar.

  Ako je Petritsch bio prvi Granićev snajperist s kojim je krenuo genocid nad BH Hrvatima nakon Daytona, Plenković je posljednji.

  Muzeja, muzeja Fhureru! Da im Beč majku izdajničku.

  Na današnji dan, 6. travnja 2001. godine, navršile su se točno 23 godine od upada u Hercegovačku banku.

  Uništenje Hercegovačke banke (Upad u Hercegovačku banku) bio je projekt slamanja Hrvata Bosne i Hercegovine.

  Hrvati su bili najbolje organiziran narod, što je međunarodnim protektorima smetalo u njihovom cilju marginaliziranju Hrvata u BiH i pomaganju procesa majorizacije, dekonstituiranja, eliminacije iz političkog i društvenog života. Sprovedeno je nakon što je uspostavljena Hrvatska samouprava koja je odbila poslušnost vlastima u Sarajevu, piše Jabuka.tv.

  Od 42 banke u FBiH 2001. godine, Hercegovačka banka je sama obavljala 36 % financijskih tijekova u BiH. Bila je jezgra gospodarstva Hrvata u BiH i hrvatskog napretka u BiH. Ni domaća federalna agencija ni međunarodne revizorske kuće nisu našle bezakonja.

  Nakon pljačkaške banka je otišla u stečaj, 4.500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90.000 štediša bez svojih štednji i do danas nitko nije odgovarao radi ovog slučaja.

  Uništenje je bilo plod američke politike i drugih država nesklonih Hrvatima, sklonih cementiranju stanja u BiH u kojem Bošnjaci dominiraju a hrvatsko tkivo je eutanazirano. Izvješća o BiH američke Međunarodne krizne skupine ICG uvijek si bila slijedila ideologiju “građanske BiH”, “prevladavaju nacionalizma” i tri partikularna identiteta. Izvješća su ponekad bila samoispunjajuća proročanstva, poput 2000. i 2001. u kojima se “međunarodni dužnosnici pozivaju na striktnu kontrolu rada pojedinih banaka na temelju procjena o stranačko-političkoj orijentaciji njihovih uprava”. Ta su izvješća bila uvod u uništavanje i pljačku Hercegovačke banke i slamanje financijske kralježnice Hrvata u BiH.

  3. ožujka 2001. HDZ BiH proglasio je Hrvatsku samoupravu u BiH. Njome je nastojao osporiti vlast u BiH. Sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru Vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz Hercegovačke banke. Međunarodna zajednica sumnjala je da Hercegovačka banka financira Hrvatsku samoupravu u Bosni i Hercegovini.

  Po nalogu međunarodne uprave u BiH organiziran je i izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku radi nasilna gušenja projekta Hrvatske samouprave. 6. travnja 2001. pripadnici SFOR-a i sarajevske federalne policije blokirali su zapadni dio grada Mostara gdje je sjedište Hercegovačke banke.

  Tenkovima su ušle u prizemlje banke, spustili sajle da bi iznijeli trezore. Nisu uspjeli iznijeti trezore.Kad su shvatili da materijal koji je prikupljen nema nikakvih senzacionalnih tvrdnji o ”pljački stoljeća”, poduzeli su drugi upad deset dana poslije. Da bi se dojam pojačao, specijalci britanskog SAS-a su upotrijebili eksploziv da iz sefa odnesu bankarsku pričuvu. Pod trezore su stavili eksplozive i raznijeli ih. Demolirali su sve urede u banci. U većini ureda bile su slike pape Ivana Pavla II. Sve slike na kojima je papa su polomili i zgazili.

  Akcija je bila neviđeno gaženje prava naroda na samoorganiziranje, jer je međunarodnim moćnicima smetala Hrvatska samouprava. Po etničkom kriteriju uništili su gospodarski subjekt. Takvo odnošenje imovine iz poduzeća po etničkom kriteriju nije se dogodilo od nacističke otimačine židovske imovine.

  Zloporabom međunarodnih organizacija i državne policije odnesena je i uništena cjelovita imovina banke, te se s pravom ju naziva pljačkom. Oko 15 milijuna konvertibilnih maraka, inventar, oprema i novac odneseni su. Visoki dužnosnici SFOR-a nikad nisu dokazali nedozvoljene radnje da ”Hercegovačka banka financira HDZ BiH i Hrvatsku samoupravu”, premda su to nekoliko puta izjavili.

  Revizija Federalne agencije za bankarstvo BiH nije našla nikakvog bezakonja. Politika državnog vrha BiH pod bošnjačkom dominacijom ignorirala je struku te je nastavila s pritiscima. Zbog tih povika angažirana je ugledna međunarodna revizorska kuća koja je dubinski kontrolirala poslovanja i također zaključila da u Hercegovačkoj banci nije bilo nikakvih propusta.

  Godinama se u medijima pisalo o ”zloporabama i silnome kriminalu”. Plasirane su vijesti da je novac ”automobilima i zrakoplovima, u vrećama i torbama” iz Bosne i Hercegovine prebacivan u Hrvatsku u razdoblju od osnivanja Hrvatske samouprave do uvođenja prisilne uprave u Hercegovačku banku.

  Bošnjački mediji su optuživali hrvatske banke u Hrvatskoj i nisu se krzmali od teških riječi, govoreći da izgleda ”da su banke u Hrvatskoj Anti Jelaviću i ostatku hercegovačke hunte postale ono što su nacistima u Drugom svjetskom ratu bile švicarske banke: stjecište i praonica prljavog, opljačkanog, nezarađenog i krvavog novca”.

  Banka se nije oporavila od šoka zbog dvaju upada. Cijelo desetljeće poslije upada životarila servisirajući izdane kredite i bila u položaju likvidacije. Nije donesena niti jedna pravomoćna presuda. Obustavljeni su kazneni procesi protiv ondašnjih prvih ljudi banke. Također je obustavljen politički montirani prvostupanjski proces protiv nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

  Nakon Jelavićeva sklanjanja u Hrvatsku proces je obustavljen, a nakon toga Sud BiH naložio je obnovu sudskog postupka i poništio prvostupanjsku presudu, kojom je bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon što se Jelavić sklonio u Hrvatsku, prizivno vijeće poništilo je prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

  Banka je nakon upada više od 11 godina bila pod privremenom upravom. Uvedena je odlukom Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha. 13. srpnja 2012. Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) ukinula je dozvolu za rad Hercegovačke banke, otvorila postupak likvidacije i imenovala likvidacijskog upravitelja.

  Pljačka stoljeća se po svijetu prepričava kako je Hercegovačka banka bio ”Dobar posao u Mostaru” aludirajući na film ”Dobar posao u Italiji”.

 • Pa hrvati u Ustavnom sudu vise ne mogu imenovati niti svog sudiju viski partner sada ispred NIP-a a covjek bio sef AIDA onog istog koji je odgovoran za mnoga ubistva hrvata od Joze Leutara pa nadalje. Sad nam on odlučuje o položaju i sudbini hrvatskog naroda. Onda je ta sudbina jasna unaprijed. Znaci sami krivi za sve sto nam se događa. a kamo li donjeti neku pravicnu odluku taj i takav Sud. Visoki prestavnik Schmidt i američki veleposlanik Marfi su se stavili iznad Ustavnog Suda iznad Parlamenta i Doma naroda. O cemu mi ovdje vise pricamo. A HDZ je jednoglasno digao ruke za dva ustavna sudca iz SDA Suada Palavric i Celan. Obadvoje su bili podpredsjednicu SDA. I sada HDZ ima ovo sto ima. Oni su isto dozvolili da Selmo Cikotic bude min. Obrane i min. Sigurnosti. Sada im je Kemo Ademovic koali

 • Po uzoru na Belgiju tražiti svoju federalnu jedinicu
  Blokadom državnih institucija
  Neposluhom
  Tražiti referendum , većina bosnjaka bi htjela svoju federalnu jedinicu, Srbi vec imaju svoju
  Pa onda nas briga tko je predsjednik države.

 • Sejdo u svojim žilama nosu četničku krv. Njegov ujak bio je četnički vojvoda i poznati koljač s planine Ozren Marijan Stanić. A glupi muslimani, kojima je vojvoda klao pretke, danas mu daju glas. Tko ovo ne vjeruje, neka malo progugla.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.