Mobilni internet uskoro će biti jeftiniji!

Europska povjerenica za digitalnu ekonomiju i digitalno društvo Marija Gabriel izjavila je da će mobilni podaci u romingu pojeftiniti od sljedećeg ljeta za građane EU i zemlje sa Zapadnog Balkana, koji će plaćati jedinstvenu cijenu od 70 eurocenti za megabajt.

Od 1. kolovoza 2018. godine operateri su preuzeli obavezu da ponude paket podataka u kome će cijene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da srpnja 2019. godine zajednička cijena za sve zemlje na Zapadnom Balkanu i sve zemlje EU bude 70 centi po megabajtu, rekla je Gabriel u Sofiji, u sjedištu bugarskog predsjedavanja Savjetom EU.

Ona očekuje da bi 2020. godine megabajt trebao koštati 45, a do 2021. godine 20 eurocenti, prenijeli su bugarski mediji.

Gabriel je naglasila da će niže cijene biti za mobilni internet, a ne za razgovore.

Predviđeno je i proširenje regionalnog roming sporazuma, koje trenutno postoji između operatera u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i BiH od 2014. godine. Tokom Digitalnog samita EU – Zapadni Balkan 13. lipnja u Sofiji on će biti proširen, tako da će obuhvatiti sve balkanske zemlje, naglasila je Gabriel.

Na Summitu EU – Zapadni Balkan 17. svibnja u Sofiji odvojeno je 30 milijuna eura za investicije u širokopojasnoj mreži za regiji Zapadnog Balkana, piše Srna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.