Mnogi domovi puni samo za Božić, stiže dijaspora

– Otišao sam s namjerom da ostanem 5 – 10 godina i onda se trajno vratim u domovinu. No, ostao sam 35 godina. I sad sam tamo. Nema druge, vratit ću se kad odem u mirovinu! Vjerojatno tada, ipak se ispravlja čovjek koji je otišao u Njemačku kako bi dovršio kuću u domovini. Kuća je odavno gotova. Na tri je kata i lijepo je uređena. Nažalost, na njoj su spuštene rolete tijekom skoro cijele godine. Otvore se tek za božićne blagdane kada Mate stiže u domovinu kako bi zajedno s braćom i ostarjelom majkom dočekao Božić.

Oživila i kuća i dvorište

Tako je bilo i ove godine, stigao je s obitelji. I kuća je oživila. Tisuće lampica osvjetljava dvorište, a iz kuće se čuje vesela graja susjeda i rodbine. Donijeli su mnoštvo darova najbližima. Nađe se i poneki euro za one najbliže. Ostat će do Nove godine, a potom nazad u Njemačku. Možda dođu i nekoliko dana na ljeto, ali to su tek samo planovi.

Mate je jadan od skoro dva milijuna građana koji žive izvan Bosne i Hercegovine, na svim kontinentima i čine bh. dijasporu za koju sva europska i svjetska istraživanja kažu da je iznimno financijski moćna.

U vrijeme božićnih blagdana povećan je i priljev građana iz dijaspore. Međutim, u odnosu na ranije godine, sada je primjetan pad i dolaska, a posebice potrošnje i priljeva njihova novca. Upućeni upozoravaju da će ga biti još manje.

Premda su i sela i gradovi oživili, butici, kafići, restorani, frizerski saloni…, koji su godinama bili omiljeno odredište našim građanima koji nakratko dođu kući, sada se sve manje posjećuju. I dalje dijaspora najviše posjećuje stomatologe i frizere s obzirom da su usluge u zemljama iz kojih dolaze višestruko skuplje.

– Teško je u svijetu. Kriza je i tamo. Ja bih se sutra vratio ovamo. Ali tu nema posla. Nema plaće. Pa mogu vam reći i da je dosta skupo, kao i u Njemačkoj. A plaće nikakve. Pa što ću? Pomoći ću malo svojim najbližima, a i lijepo ću se provesti ovih desetak dana. Ovdje je drukčije. Ljudi su prisniji i gostoljubiviji. Samo da je posla, ovo bi bila Njemačka, zaključuje za Večernji list Mate.

Tu su kad god zatreba

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Njima ne treba poseban poziv da pomognu svojim rođacima, sugrađanima i državi kada je u nevolji. Tako je bilo uvijek, tako je i ovog puta.

Bez obzira na krizu, svi su svjesni da značajan novac stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora pokretač je bh. ekonomije. Prema službenim podacima, doznake iz dijaspore svake godine u prosjeku iznose oko dvije milijarde dolara! A gdje su još drugi kanali?

(Večernji list)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.