MMF traži od vlasti u BiH da zaustave povećanje plaća i mirovina

Međunarodni monetarni fond zatražio je od BiH da obustavi povećanje plaća i mirovina, a kako bi se zaustavila inflacija.

Traži se zaustavljanje rasta plaća u javnom sektoru ali i rasta minimalne plaće, što će uglavnom pogoditi radnike u privatnom sektoru s najnižim primanjima, izvještava BiznisInfo.ba.

Da bi se ojačala fiskalna održivost, direktori (MMF-a) su apelirali na vlasti da dodatno ograniče tekuću potrošnju, uključujući i putem ograničavanja potrošnje na plaće u javnom sektoru, boljeg usmjeravanja socijalne potrošnje, poticanja javnih investicija i unapređenja naplate prihoda, navodi se dokumentu MMF-a nakon zaključenih konzultacija po članu IV sa BiH za 2023. godinu.

Također su istaknuli da će investicije u infrastrukturu, zelenu energiju i digitalizaciju, podržane reformama u upravljanju javnim financijama, pomoći u poticanju održivog razvoja.

Prosječne neto plače su u porastu zbog povećanja najniže cijene rada i povećanja plaća u javnom sektoru u oba entiteta, ali realne neto plaće su u porastu tek od siječnja 2023. godine.

MMF navodi da vlasti trebaju identificirati moguće uštede u tekućoj potrošnji za 2023. godinu i izbjeći smanjenje ionako niskih javnih investicija koje doprinose rastu.

Sa potrošnjom na plaće i mirovine koja je već među najvišim u regiji, treba ograničiti plaće u javnom sektoru i izbjeći izvanredna povećanja mirovina. Ako se inflatorni pritsci pojačaju, vlasti trebaju razmotriti poništavanje odluka o povećanju plaća u javnom sektoru iz 2022-23. U narednom periodu, pregled zapošljavanja i plaća u javnom sektoru bi pomogao u identificiranju viškova i smanjenju potrošnje na plaće – stoji, između ostalog, u dokumentu.

MMF traži da se bh. vlasti suzdrže od povećanja minimalne plaće, što se odnosi na radnike uglavnom u privatnom sektoru koji primaju najniže plaće.

Vlasti su istaknule da su koristile fiskalnu politiku s ciljem očuvanja kupovne moći građana, naročito socijalno ugroženih kategorija.

Njihov argument je da je zbog kontinuirano visokih cijena uvezene hrane i goriva bilo neophodno povećati plaće u javnom sektoru i mirovine da bi se održala kupovna moć. Istakli su da su umirovljenici među najugroženijima, i da su redovna povećanja mirovina predviđena zakonom, piše Biznisinfo.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Obustavit cemo mi rad ,pa ti smanjuj drzavo ako smiš.
    Ionako vecina nas radi za crkavicu,a jadni umirovljenici vise su gladni nego siti.

  • Čovik bi Reko da mi po ovima iužz MMF i smo velike plaće ,a još veće mirovine …neka im prevedu koliko je 538 km u dolarima i koliko bi oni mogli dana životi od toga?

  • Cuj MMF trazi. Ove mirovine i place ludo rastu ovo treba zaustaviti pod hitno. A ovim iz MMF place podići sa 15 tisuca eura na 25 tisuca eura mjesecno. Jer su ovo pravo skontali. Politicarima koji sprovode ove bolesne agenda isto place dignuti sa 7-8 tisuca km na 10 tisuca km. I obvezno cijene goriva i zivotnih namirnica dici bar 50 posto. Majku vam retardiranu, globalističku. Penzioneri prezivljavaju sa 600 km to nije ni socijala. Ovo je projekt nasih politicara koji ove spinovi puste u javnost da sebe ograde. Kome je MMF pomogao. Gdje su dosli drzava je propala ili zaratila. Govna globalističke.

  • MMF skupina lopova.Žele da što više radne snage napusti BiH.Tako je to kada dođeš u situaciju da moraš slušati te lopove a sve zbog domaćih lopova

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.