Mljekari iz BiH odustaju od proizvodnje

Proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini i dalje čekaju povećanje otkupne cijene mlijeka.

Proizvođači iz oba entiteta krajem ožujka uputili su dopis svim prerađivačima u zemlji u kojima su naveli da je od 1. travnja minimalna cijena mlijeka standardne kvalitete 0,95 maraka po litri.

Zbog niske cijene su, kako kažu, ispod granice rentabilnosti, pa sve više njih odustaje od proizvodnje. Od početka godine Nebojša Đokić iz Dvorova, zbog niske cijene mlijeka i visokih troškova, bio je prinuđen da zasuši dio grla na svojoj farmi.

Uz konstantna poskupljenja i cijenu mlijeka koja stagnira, skoro je nemoguće opstati.

Proljetna sjetva, prošla godina bila loša, kukuruz stvarno loš kod nas, silaža loša, narod nema hrane, teško da prehranimo stoku, a u svoj toj situaciji cijena mlijeka nikakva. Dvije marke litra sirutke, a litra mlijeka 72 pfeninga. Koliko oni proizvoda od litra mlijeka iskoriste, a nama daju mrvice, kaže Dokić.

Proizvođači mlijeka ističu da su u nezavidnom položaju jer cijenu diktira otkupljivač.

Nemamo pariteta, ne prati nas mljekara sa poskupljenjem našim. Naše je da radimo, a oni određuju našu cijenu, našeg proizvoda. Malo mi je to nelogično, ali je istinito, dodaje.

Da je situacija u sektoru mljekarstva zabrinjavajuća, već duže vrijeme upozorava i Vladimir Usorac, predsjednik entitetskog Udruženja proizvođača mlijeka.

Smanjila se proizvodnja jedno 30 %, da ne pretjeram. Farma koja proizvodi 2000 litara ima gubitak 500 KM dnevno ili 15.000 mjesečno ili 200.000 godišnje. Tu nema više proizvodnje, zadužujemo se za concentrate, za sve. Mislim da su ljudi pri krajnjoj granici, navodi.

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kažu da je trenutna premija za mlijeko 25 pfeninga po litru, a proizvođači mlijeka mogu se nadati i sredstvima iz Kompenzacijskog fonda, javlja BHRT.

U 2021. godini mjesečna premija u prosjeku iznosila oko 2,5 milijuna KM. Iz Kompenzacijskog fonda još uvijek nije isplaćena premija, a o daljim aktivnostima vezanim za podršku mljekarima naknadno ćemo obavijestiti javnost, navode.

Početkom ovoga tjedna proizvođači očekuju sastanak sa nadležnima, kako bi se ovo pitanje konačno razriješilo.

Ponedjeljak, utorak da ćemo razgovarati. Očekujem u ponedjeljak upravni odbor, jer mi smo donijeli zaključak da je mlijeko 95 pfeninga. Sad će bar oni koji su potpisali fakturirati 95 pfeninga. Gdje to ide, ne bih ni ja znao, dodaje Usorac.

Mljekari u Bosni i Hercegovini zahtijevaju od nadležnih da im pomognu i zaštitnim taksama i uvoznim carinama. Ako pomoć izostane, uvjeravaju da neće imati drugog izbora nego da zatvore farme.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.