Mljekara iz Posušja ostvarila rekordnu dobit

Unatoč poremećajima na tržištu, visokim cijenama i brojnim problemima koji opterećuju farmere, BiH je lani izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 131,03 milijuna KM.

To je oko 18 milijuna više nego godinu ranije, a proizvođači očekuju da će i ove godine uspjeti koliko-toliko sektor održati stabilnim.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH na međunarodno tržište najviše se izvozio sir, slijede mlijeko i vrhnje, a zatim jogurt i kefir.

Od svih mliječnih proizvoda tijekom 2023. godine iz BiH, prednjačio je izvoz sira, a na inozemno tržište plasirano je više od 67 milijuna kilograma ovog proizvoda.

Kada je riječ o uvozu, podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednih 231,17 milijuna maraka što je za oko sedam milijuna više nego godinu ranije.

Protekla godina bila je uspješna i za jednu od najvećih bh. mljekara MEGGLE d.o.o iz Posušja.
Kompanija je prihodovala 130.462.582,00 KM, što je rekordna cifra ako usporedimo s podacima iz prethodnih godina, piše Akta.ba.

Tako je 2022. godine prihod kompanije iznosio 114.430.123,00 KM, što pokazuje da je prihod 2023. veći za oko 16 milijuna maraka.

Analizirajući dobit, evidentno je da je i ona rasla tijekom prošle godine i to na 10.924.812,00 KM, što je za više za oko pet milijuna maraka ako usporedimo s 2022. godinom kada je iznosila 5.348.273,00 KM. Kompanija je tijekom prethodne godine zadržala isti broj zaposlenih kao i godinu ranije od 89 radnika.

Podsjetimo, MEGGLE se prošle godine našao među TOP 10 bh. mljekara po dobiti za 2022. godinu zauzevši prvo mjesto na tabeli. Najnoviji podaci i brojevi za 2023. godinu pokazuju da je kompanija nastavila rasti i poslovati još uspješnije.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

  • Da mi je znat di je ta mljekara u posusju jel to ona sto je dobila za 1 km po kvadratu zemlju u industrijskoj zoni i otvorili veleprodaju

  • Svaka vijest u zadnje vrijeme je porastao izvoz za 10 do 20% ali povećao se i uvoz za isto toliko što je logično jer je ogromna inflacija bila. Prihodi su veći zbog inflacije, kao i razni operativni troškovi jer novac manje vrijedi nego prije. Nažalost jedino što nije pratilo inflaciju su plaće koje se daju radnicima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.