Mlijeko magarica: litar 40 KM, kilogram sira 1000 eura

Taman kad su Hercegovci riješili pitanje domaćih životinja, na vidjelo izbijaju činjenice koje govore da se u prodajnim centrima baš i ne može sve kupiti.

Tako, primjerice, mlijeko magarice zlata vrijedi. Dobro upućeni u tržišna kretanja tog artikla ističu da se prijatelju daje po cijeni od 20 KM, dok mu je tržišna cijena najmanje 40 KM. U Hrvatskoj navodno dostiže cijenu do 1000 Kn.

”Magareće mlijeko po svom sastavu najsličnije je majčinom mlijeku i mnogo je zdravije od kravljeg jer sadrži manje masnoća, a više laktoze, iznimno je ljekovito u liječenju astme, bronhitisa, alergija i jačanju imuniteta, a ima navodno i afrodizijačke osobine“, piše Mladen Vuković u knjizi ”Magarac gre u raj”, pravoj antologiji o “kenjcima”, kako ih obično u Hercegovini zovu.

Ništa manje nisu zanimljivi ni neki drugi navodi u nastavku uvodnog teksta iz kojeg se doznaje da je iznimno cijenjen i sir od magarećeg mlijeka, u Italiji poznat pod nazivom mazzarella.

To još nije ništa prema podatku da se u magarećem rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice u Srbiji, kilogram sira prodaje po cijeni od 1.000 eura!

Magarica nakon puljenja daje 1,5 litara mlijeka dnevno, i to prvih nekoliko mjeseci. Kasnije dnevna doza je pola litra, ali se po malo može musti sve do pet godina nakon puljenja.

To je ujedno odgovor zašto je čuvena egipatska kraljica Kleopatra, koja se zbog ljepote i svježine kože i tena obožavala kupati baš u magarećem mlijeku, držala 500 magaraca. Sličnih primjera moglo bi se navoditi na pretek.

Što se tiče stanja magareće populacije u Hercegovini, postala je prava rijetkost. Jednu od najvećih ergela, 23 grla, ima Dražen Rašić iz Tihaljine u općini Grude.

Uglavnom, više ne služe za nošenje tereta što im je nekada bila osnovna namjena, nego se uzgajaju zbog hobija ili iz ljubavi prema životinjama. Možda kad se čuje za cijenu sira i ljekovita svojstva ljudi dobiju i neke druge ideje.

Za magarice je zanimljiv još jedan podatak, za razliku od ovce koja neće dozvoliti da je siše tuđe janje, pravi su altruisti. Sva pulad koja zatraže sisu, bez obzira što je mlijeka malo, dobro su došla.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.