Mlijeko, kava, čokolada… Ovih 10 stvari nije dobro kombinirati s lijekovima – Jabuka.tv

Mlijeko, kava, čokolada… Ovih 10 stvari nije dobro kombinirati s lijekovima

Možda ste čuli da se određeni lijekovi ne smiju kombinirati, ali kako ono što jedemo i pijemo utječe na njihovo djelovanje?

Prije nego prvi put popijete lijek, razgovarajte s liječnikom o stvarima koje biste trebali izbjegavati, piše Ordinacija.hr.

1. Grejp

Ovo citrusno voće utječe na to kako stanice u probavnom traktu kroz tijelo prenose supstancu, a može utjecati na 50 različitih lijekova. Djelovanje određenih lijekova može poništiti.

2. Mlijeko

Mliječni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određen antibiotik. Minerali poput kalcija i magnezija nose dio odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informirajte se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne smijete konzumirati.

3. Čokolada

Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može utjecati na djelovanje tableta koje su namijenjen za lakši san. Isto tako će pojačati djelovanje nekih lijekova za stimulaciju.

4. Dodaci prehrani sa željezom

Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se liječenje nedostatka hormona štitnjača. Ako taj lijek koristite uz multivitamine, provjerite da se u njima ne nalazi željezo. Ako vam je potreban baš taj dodatak prehrani, porazgovarajte s liječnikom.

5. Alkohol

Poništit će djelovanje određenih lijekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni tlak i srce. Isto tako će pojačati djelovanje nekih lijekova ili uzrokovati opasne nuspojave.

6. Kava

Može oslabiti djelovanje antipsihotika, ali i pojačati djelovanje nekih drugih poput aspirina.

7. Vitamin K

Ako uzimate lijek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi, pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lijek učiniti manje djelotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Brokula, kelj, peršin i špinat su neki od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.

8. Ginseng

On može umanjiti djelovanje pojedinih lijekova koji se koriste kao antikoagulant. U kombinaciji s nekim lijekovima može uzrokovati glavobolje, probleme sa spavanjem i nervozu.

9. Ginkgo

Netko koristi ovu biljku kako bi spriječili pojavu visokog tlaka, demenciju, šum u uhu… Može oslabiti djelovanje lijekova koji služe za kontrolu napadaja kod epilepsije.

10. Ne pijete lijekove kako je propisao liječnik

Otprilike 50 posto lijekova se ne uzimaju kako je propisano, pa ga osoba popije kada se sjeti, što može umanjiti djelovanje. Pratite što piše na pakiranju i što vam je liječnik rekao.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.