Mladi odlaze, a sve se više stranaca zapošljava u BiH

Tijekom svih poslijeratnih godina jedna od glavnih tema u bh. društvu bila je zaposlenost, točnije rečeno, stopa nezaposlenosti koja je često dosezala rekordne vrijednosti, piše Večernji list BiH.

Nema posla za bh. građane

Iako postoje brojna izvješća kako se gospodarstvo u BiH sve više razvija, a sve češće spominju se i izvješća u kojima je prikazano kako je stopa zaposlenosti stanovništva u velikom porastu, velika većina građana odlučuje se sreću potražiti u drugim zemljama. Posebno mladi ljudi u velikom broju napuštaju ili aktivno razmišljaju o napuštanju domovine i odlasku u potrazi za poslom.

Sve to postala je svakodnevica u BiH, no ono što je u takvoj situaciji posebno začudilo jest podatak Federalnoga zavoda za zapošljavanje, u kojem stoji da je broj stranaca koji su zaposleni u BiH u porastu.

Naime, prema podacima Federalnoga zavoda za zapošljavanje, u proteklih 12 mjeseci broj stranaca zaposlenih na području FBiH porastao je. U odnosu na prosinac 2015., kada je zabilježeno 157 zaposlenih stranaca, u prosincu prošle broj zaposlenih stranaca porastao je na 177. Tijekom prošle godine, ovisno o sezoni, broj stranaca zaposlenih u BiH varirao je te je tako u siječnju iste godine samo njih 85 pronašlo posao u BiH, a već do lipnja taj broj je porastao na 137, navodi se u podacima Federalnoga zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema društva u kojem živimo, a prema podacima, u BiH ima više od pola milijuna nezaposlenih građana. Na dan 30. studenoga 2016. u Bosni i Hercegovini bilo je 511.096 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH.

Primorani na odlazak

Mnogi koji ne uspijevaju naći posao u BiH primorani su potražiti ga u zemljama regije i svijeta. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini u Sloveniji je zaposleno 4228 bh. državljana.

Posredstvom Agencije, a u suradnji s entitetskim zavodima i Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta, od siječnja do studenoga prošle godine u Sloveniji je bilo zaposleno 4228 radnika, što je za 1551 ili 57,44 posto više nego za cijelu 2015.

Najviše su traženi vozači (razne kategorije, uključujući i međunarodni prijevoz), varioci, zidari, električari, armirači – tesari, elektroinstalateri i bravari.

Prema sporazumu koji Bosna i Hercegovina ima s Njemačkom, u 2016. u toj zemlji zaposleno je 1079 medicinskih sestara iz BiH. S druge strane, iako BiH ima potpisan sporazum o zapošljavanju bh. državljana u više zemalja Europe i svijeta, veći broj radnika iz BiH odlazi u inozemstvo, ali ne ide preko Agencije.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Koj sezaposlio u bh ako nije imo vezu neka slobodno stavi puno ime i prezime .zalosno je ovo sto portali pisu .Nema ni jedan oglas na birovu za poso u bh samo za more .Pisite istinu .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.