Mladi Mostarci protiv nacionalizma i podjela

Mostar – mnogi će reći – grad slučaj. Grad bez demokratskih izbora još od 2008. godine. Gradonačelnik u tehničkom mandatu. Kočnica – mladi kažu – nedostatak političke volje i dogovora.

Za N1 govore neki od njih – s onu stranu podjela i nacionalizma.

Jedan od njih – apsolvent, aktivist i član Centra za kritičko mišljenje – Marko Vrljić, kaže – treba graditi zajednički obrazovni sustav.

“Dosta tih stajališta dolazi od kuće. Ja sam osobno čovjek koji je spreman otići na razna mjesta, čuti druge ljude, poslušati svaku stranu i tako izgraditi stav – stav temeljen na znanjima. Vidim kod mladih ljudi pasivnost, smatraju da je ovo stanje nepopravljivo i da kao takvo treba da se nastavi.”

Mlade Mostarke i Mostrace, željne druženja bez obzira na sve – povezuje i Mostarki kazalište mladih.

Član dramske skupine ovog kazališta je i Ali Aksoy. Nije rođen u Mostaru. Ali od svoje treće godine je tu. Ovaj grad postao je također njegov. Rođen u Turskoj, u Mostaru danas studira turski jezik i književnost.

“Istina je stvarno da jaki pojedinci mogu da pokrenu svoje grupe. To nam treba. Trebaju nam pojedinci koji će osvijestiti svoje grupe, da se stvara duh osviještenosti u kolektivima.” Zajedničko obrazovanje koči, kažu, nacionalizam. Ovaj grad na Neretvi je poznat po još jednom fenomenu: Dvije škole pod jednim krovom na Španjolskom trgu. Škola u kojoj mladi pohađaju odvojene nastavne planove i programe – po nacionalnom ključu. U zgradi Gimnazije Mostar i Koledž je Ujedinjenog svijeta. Primjer kakvo bi obrazovanje moglo biti.

“Mislim da je najveći problem u Mostaru taj što se različitost gleda kao mana, umjesto da se gleda kao bogatstvo iz koje možemo učiti o različitim religijama i kulturama”, pojasnila je Ivana Filipovoć, studentica Koledža Ujedinjenog svijeta.

Među mladim ljudima, suprotstavljenim podjelama je Mustafa Stupac, mladi mostarski aktivista, fotograf, ljubitelj teatra. Mnoštvo je nedostataka, kaže, u današnjem Mostaru koji koče napredak.

A što je zapravo za njega glavni nedostatak? “Glavni nedostatak ovoga grada je nedostatak lokalne vlasti jer ovdje može raditi što god tko hoće i kad god tko hoće, i to je definitivno broj jedan od problema u gradu Mostaru.” Mostar s mladim borcima za mir i bolje društvo nije grad slučaj. No, može li biti i grad budućnosti, još je neizvjesno – s obzirom na sve masovniji odlazak mlade populacije kako iz ovoga grada, tako i iz Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Što ovakve ankete ne pravite u Sarajevu,Zenici,Tuzli. Tu se nema što više podjeliti,sve bošnjačko…Navalili samo na Mostar da još njega preuzmu i mirna Bosna-Federacija čitava islamska…Osta Stolac i Neum,Srednja Bosna riješena u potpunosti.Što bi sa Varešom,Kaknjom,Travnikom,Jajce,Bugojno,Iliđža,Otes,Sarajevo,Zenica,Tuzla,Konjić itd…Providno ali naši korumpirani ,,pol.slijepci,,ne vide ili neće da vide,tako i kardinal Puljić..RS-ku izgubismo u ratu a Središnju Bosnu u miru…

    • Šta ćeš kad stoku sitnog zuba vode slijepci, pokvareni i korumpirani ljudi. A stoka sitnog zuba inertna,ubijena u pojam, bez nade i budućnosti, a puške se više nitko ne bi dohvaćao da zarati. Pokazalo se kome je rat išao na ruku.

    • Pa, nije ti tu nitko iz Federacije ili Sarajeva kriv, iskljucivo HDZ i pratarska politika. Uostalom, nije uopce o tome tema, fulao si poantu.

  • Valjalo bi da zarati, kad se sjetim 93 god kako sam uživao dok sam ih tamanio, dns ne smješ jer odmah dobiješ prijavu pa u zatvor, u ratu možeš koliko hoćeš nitko ih ne broji, redom sve obaraš

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.