Mladi književnik iz Mostara predstavlja novi roman

Mladi književnik i tekstopisac iz Mostara, Domagoj Zelenika, najavio je predstavljanje svoje druge knjige, ujedno i drugog romana pod nazivom ‘Umrijet ćeš na jesen’ za srijedu, 27. rujna u 19:00 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Iako knjiga neće biti dostupna za širu javnost do dana predstavljanja te će se na sud publike čekati još malo, recenzije govore da bi „Umrijet ćeš na jesen“ mogao biti još jedan uspješan projekt mladog književnika.

Isidora Vujošević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te istaknuta lektorica i vlasnica lektorskog obrta u Varaždinu, napisala je recenziju Zelenikinog romana navodeći kako smatra da će određeni dio publike biti oduševljen bizarnim trenutcima u knjizi i da će ih kraj ostaviti bez daha.

Zelenika je zadržao stil u kojem jednostavnim rečenicama izriče slojevite misli. Upravo te misli odvajaju autora od drugih, a također i knjigu od same sebe.  Naime, postoje dva sloja novog romana – jedan koji sadrži uobičajenu radnju, zaplet, likove i njihove dijaloge koje pratimo sa zanimanjem, te drugi sloj koji čitatelji podcrtavaju kako bi ga kasnije zapisali u notes ili na društvenim mrežama kao citate dana.

Kao lektorica nisam se fokusirala odmah na poruke tog sloja, već više na pravopis, stil te nit radnje, ali uvijek iskoči taj neki ulomak koji i ja zapišem u svoje bilješke: „Je li svakom stvoru već na samom početku zapisan kraj ili važnu ulogu igra to na kakvoj zemlji tragove ostavljaš? Nije valjda da je pravda, a ne sudbina, ta Lajkina samoća na kraju svemira,  kazala je Vujošević u svojoj recenziji.

Mostarac Domagoj Zelenika najavio novi roman “Umrijet ćeš na jesen”

Profesorica i lektorica Vujošević navodi i da će biti zanimljivo pratiti na koji način publika doživljava likove i odnose koji su opisani u knjizi, dodaje kako je možda i dobra opcija praviti plošne likove koji se protive psihoanalizama u stvarnosti.

Knjiga negativnih emocija, loših poteza, pogrešnih zaključaka i psihotičnih ponašanja nije toliko strašna kao što zvuči njezin naslov,  zaključuje Vujošević prenosi RTVBH.

Zelenika je o svom romanu ‘Umrijet ćeš na jesen’ prvi put govorio 2022. godine dok je još bio u procesu pisanja, a potom je u epizodama objavljivao vizualni materijal te, na posljetku, i samu najavu predstavljanja u Kosači. Za svoje prvo djelo, roman Izabrani, Zelenika je dobio pozitivne komentare kako od stručnjaka tako i od publike te nagradu za umjetničko djelo.

Roman “Izabrani” predstavljen u Mostaru; Zelenika: Za mene je ovo već pobjeda

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.