Mladi hrvatski aktivisti zapalit će svijeće diljem BiH za ubijenu djecu Viteza – Jabuka.tv

Mladi hrvatski aktivisti zapalit će svijeće diljem BiH za ubijenu djecu Viteza

Brutalno ubojstvo osmero djece granatom koju su ispalili pripadnici muslimanske vojske Armije BiH na dječje igralište u Vitezu 10. lipnja 1993. godine, bit će obilježeno diljem Bosne i Hercegovine i regije.

Mladi hrvatski aktivisti će u srijedu, 10. lipnja u 20:00 sati u brojnim gradovima BiH (Livno, Mostar, Vitez, Široki Brijeg, Orašje itd.) te u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Split) zapaliti osam bijelih svijeća u sjećanje na jedan od najstrašnijih događaja u Domovinskom ratu. Cilj im je pokazati da ubijena djeca nisu zaboravljena i da još ima onih koji se bore za istinu.

Tog kobnog 10. lipnja petero je djece poginulo je na mjestu, a troje je naknadno umrlo od posljedica, u bolnici. Ostala djeca dobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Za zločin nikad nitko nije odgovarao!

Živote su izgubili: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.)

Dječak na naslovnoj fotografiji je Velimir Grebenar (12), a djevojčica njegova sestra Augustina Grebenar (9), najmlađa žrtva ovog pokolja.

Još tragičnije je što je tada bio potpisan sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana.

Dan ranije su general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog stožera Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada i stupa na snagu.

Prema Članku 1., koji je nosio naziv Prestanak neprijateljstva, dogovoreno je da: Počevši od 14:00 sati 10. lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i daljnju fortifikaciju.

Međutim, istoga dana, u 20:45 sati, iz područja pod nadzorom ABiH, Šljivičice i Kruščice, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala u Podgradinu, jedno od naselja Viteza, i napravila spomenuti zločin i tragediju. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko je dana na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su Hrvati pobili muslimansku djecu, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Hoće li opet sarajevski mediji i poliotičari srati kako armija bih nigdje i nikada nije napravila zločine? I beskrajno kakiti gluposti o UZP? Pas majku!

 • Arthur Curry learns that he is the heir to the underwater kingdom of Atlantis, and must step forward to lead his people and be a hero to the world.
  #4c5c332c

 • Arthur Curry saznaje da je nasljednik podvodnog kraljevstva Atlantide i mora istupiti kako bi vodio svoj narod i bio heroj u svijetu.— pazi prevoda i idiota sta pise.Kako te nije sramota pisati nesto koje nema veze sa dogadajem koji se nemoze zamisliti da je se desio nego nazalost stvarni je bio..Kome su djeca kriva…FUCK OF!!!!

 • Tog kobnog dana,10. lipnja 1993. u Vitezu , u istoj ulici gdje su se uvijek zajedno igrala Hrvatska i muslimanska djeca-pala je minobacačka granata i usmrtila osmero hrvatske djece.Neke je granata doslovce raskomadala i dijelove tijela pobacala po okolnim stablima i granama.
  Neki su od posljedica teškog ranjavanja umrli danima poslije.
  Nijedno muslimansko dijete tog dana nije bilo na tom dječjem igralištu u Vitezu!
  INAČE, MUSLIMANSKA DJECA , SVAKI SU SE DAN NA TOM IGRALIŠTU IGRALA ZAJEDNO S HRVATSKOM DJECOM!
  TOG KOBNOG DANA , NETKO JE UPOZORIO DJECU MUSLIMANA DA NE DOLAZE NA IGRALIŠTE, A POTOM ,MUČKI I KRVOLOČNO GRANATOM POBIO HRVATSKU DJECU!
  TO JE ISTINA O KOJOJ SE MALO ZNA I JOŠ MANJE PIŠE.
  ZNAJU TO VITEŽANI I OBITELJI UBIJENE HRVATSKE DJECE.
  O UBIJENOJ Aleksandri Zec U HRVATSKOJ , RATNOG LJETA 91.NAPISANE SU KNJIGE I KNJIGE!
  DESETCI TISUĆA STRANICA NAPISANE SU O TOJ DJEVOJČICI ČIJI JE OTAC BIO PRIPADNIK KOS-a I ČETNIČKIH FORMACIJA KOJE SU TIH MJESECI MASAKRIRALE ,PALILE I ŽARILE PO HRVATSKOJ.MAJKA TE DJEVOJČICE ALEKSANDRE, KOJA JE UBIJENA NEDUŽNA I NA PRAVDI Boga-bila je Hrvatica udana za Srbina oficira JNA i četničkog Kos-a!
  O toj nedužno ubijenoj djevojčici koju su ubili kriminalci koji su nosili hrvatsku uniformu a ne vojnici,napisano je na tisuće stranica i snimljene desetine sati materijala.
  U Domovinskom ratu stradalo je ,odnosno ubijeno je 405 hrvatske djece.
  O svima njima napisano je stotinu puta manje riječi i priča nego o ubijenoj hrvatsko-srpskoj djevojčici A.Zec ,čiji je otac bio Kosovac i četnički pomagač u Hrvatskoj te ratne devedeset prve!

  • Ne seri. Da je stari Zec bio najgori čovik na svitu nije mala zaslužila da je se upuca u potiljak u pola noći na Sljemenu.

 • To je uradila tzv atmija antifasista
  bih koja nije pravila zlocine.Kada pogledas fotose ove nevine djece zgrozis se.I sada bi to isto uradili.Strasno…

 • Sličan zločin se dogodio u Mostaru,kad su armijaši pokrenuli akciju protiv Srba u podveležju. Prilikom zauzimanja VRS položaja, armijaši su spalili granatu na Mostar koja je pogodila katedralu te usmrtila dvoje djece. Ta je akcija doživjela fijasko u kojoj su imali blizu 100 poginulih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.