Mladi Hercegovac kreće u serijsku proizvodnju “Chonche”

Početkom ove godine pojavila se priča o Chonchi iza koje stoji Frano Primorac, student Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Već je tada priča zvučala dobro, Hercegovac je izumio pametnu posudu koja se sama brine o biljkama, a sad se već priča zakotrljala do te mjere da se ozbiljni investitori javljaju zbog Chonche (čonče).

Mi, Hercegovci, s mnogo riječi obogatili smo vokabular u Hrvata, a čonča je još jedan naziv koji sve više dobiva na snazi, osobito zahvaljujući Frani, piše Večernji list.

Ime Choncha služilo mi je kao privremeni naziv u idejnoj fazi i održao sam nekoliko sastanaka da smislimo neko novo, globalnije. Sve to uzalud jer se ime Choncha već “uhvatilo” i svidjelo ljudima koji su vidjeli posudu, priča mladi Ljubušak za Večernjak.

Ova zanimljiva tehnološka priča počela je Franinim neuspjehom kao botaničara ili barem ljubitelja biljaka.

Sama priča o Chonchi počela je prije nekoliko godina. Na dar sam dobio nekoliko biljaka koje su, unatoč mojoj najboljoj njezi, ipak uvenule. Nakon kraće potrage po Amazonu, eBayu i sličnim stranicama za posudom koja npr. sama zalijeva biljke, bilo mi je jasno kako takvo rješenje ne postoji. Samo sam zapisao u bilješkama na mobitelu kako bi to trebalo napraviti, priča ovaj mladi intelektualac.

Tada je još bio student varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

U to sam vrijeme studirao FOI i započinjao posao u Teyi. Teya je fintech “jednorog” i pomagao sam im u ekspanziji na hrvatsko tržište kao business development manager gotovo dvije godine. Pod stvarno nevjerojatnim mentorstvom, kroz cijelo ovo iskustvo naučio sam mnogo, pa mi je tako i to postalo dosadno te su me one bilješke o Chonchi sve više “žuljale” u pozadini glave, priznaje.

Ljubušak izumio pametnu posudu za cvijeće

Onda se odlučio za zaokret i formiranje tima koji će mu pomoći oko Chonche, ali bilo je tu još mnogo posla.

Odmah nakon odlaska iz tadašnje tvrtke počeo sam okupljati tim, imao sam sreće da su ljudi oko mene već bili dobri u stvarima u kojima mi je trebala pomoć. Vrlo brzo smo došli do dizajna, brendiranja i prvih partnerstva. Nakon toga došli smo do minimalno vitalnog proizvoda i sve je ostalo zahtijevalo mnogo novca, a koji nisam imao, iskreno će mladi Ljubušak.

Onda slijedi Kickstarter, mrežni poslužitelj koji potiče skupno financiranje za kreativne projekte.

Kao osnivača startupa brine vas isto pitanje kao i moguće investitore: želi li tržište vaš proizvod? Odlučio sam to provjeriti kroz Kickstarter, gdje smo u malo manje od mjesec dana imali gotovo 11 tisuća eura prednarudžbi. Time smo dokazali taj takozvani traction – stručno, informatički, objašnjava Frano. Sklopio je i bitna partnerstva.

Od najvažnijih partnerstva izdvojio bih ono s mojim fakultetom, u Startup@FOI programu, gdje smo dobili na korištenje ured u TechParku Varaždin. Jedino drugo uspješno partnerstvo bila je kava s mojim ocem koji mi je kao inicijalni investitor dao 1000 eura da mogu otići na sve ove sastanke. Mislim da mu je ovo sve sada i plan B za mirovinu, s osmijehom će, ali i ponosom ovaj mladi inovator.

Planira i serijsku proizvodnju, a u čemu ga je podržao i bivši kolega s faksa, i to investicijom koja bi, da su ostale kune, već sada glavnog aktera priče učinila milijunašem.

Nakon niza pregovora s raznim investitorima s raznim ishodima, javio mi se moj stari kolega s Fakulteta organizacije i informatike Ivan Poldrugač. Već je dugo godina i sam poduzetnik te smo se relativno lako dogovorili da uđe u vlasničku strukturu Chonche. S njegovom investicijom od 120.000 eura planiramo doći do serijske proizvodnje do sredine iduće godine, ističe Frano.

Za kraj spominje tim, a zanimljivo je da nitko nema iznad 26 godina, a već su to stručnjaci u svojoj domeni.

Uz mene su još tu Petar Šiljeg, Edo Risek, Hedera Perhaj, Bruno Šiljeg i Katarina Džajo, naglasio je kreator prve pametne posude. A kako radi Choncha? Za početak se prijavite za prednarudžbu na stranici choncha.eu. Kad posuda stigne, preuzmite aplikaciju. Choncha će prikupiti podatke o okolini u kojoj se nalazi i u bazi u kojoj je više od 500 biljaka predložit će vam najbolju.

Biljku zatim postavite u Chonchu i vodom napunite spremnik. Zatim javite aplikaciji o kojoj se biljci Choncha brine, a ako nedostaje svjetlosti ili je prevruće, aplikacija će vam poslati obavijest. U prijevodu, komunicirat ćete s Chonchom stalno i možda postati jedan od najboljih suvremenih botaničara svog vremena.

Hercegovački inovator Frano Primorac je, prema svemu viđenom, napravio dobar posao, a najbolje tek slijedi. Jer koliko je zanimanje za Chonchu, potvrđuje i činjenica da je putem Kickstartera (web-poslužitelj koji financira raznovrsne projekte) u kratko vrijeme projekt zaradio 10 tisuća eura, a narudžbe na choncha.eu su svakodnevne te se za svoju pametnu posudu za biljke možete predbilježiti ako ostavite ime i e-mail adresu, nakon čega će vas netko iz tima kontaktirati. Biljna revolucija je počela, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv | Foto: LinkedIn)

5 komentara

    • E jbg zdravstvene se više ne ovjeravaju, jedino da tamo besposlen sidi 🙂
      Očito se momku nije dalo besposličariti do mirovine

  • Svi vi pametnjakovići koji ste izmisli cili svit i ostalo budite vi političari masonski radnici pa u fotelji sjedite iz iz masonske fotelje podkradaj te jadni nedužni božiji narod kojega su upravo doveli do potpunog uništenja takvi isti a moj rođo LJUBUŠAK se odlučio na fini pošteni i mukotrpni rad kao i njegov otac koji je isto zanatlija a inače smo mi LJUBUŠACI sagradili svoje domove i kupili dobre skupe aute ne spavajući 24 sata jer smo cjeli život božiji sveti proživili radeći u firmama i nakon radnoga vremena isti čas se iđe na njivu raditi kao konji baveći se i poljoprivednim usjevima sadnjama razni vrsta nismo nikada bili lijenčine i već odavnina imamo i mnogo školovani obrazovani osoba razni sposobnosti pa sve do ovoga prošlog rata u kojemu smo imali i velike svoje RATNE JUNAKE I ČINOVNIKE I ŽRTVE koje smo dali za spas našega NARODA I NAŠI ŽIVOTA I ZA NAŠU BUDUĆNOST A koju nam i dalje taj isti neprijatelj želi oduzeti i uništiti i želi nam oduzeti potpunu NAŠU SLOBODU BOŽIJU KOJA JE NAJ BITNIJA NAKON NAŠEGA BOŽIJEGA ŽIVOTA..a dalje da ne svjedočim o mnogim drugim bitnim životnim situacijama i stvarima..ugledaj te se svi vi na LJUBUŠAKE onda će te moći ići naprjed u život budući SVETI BOŽIJI..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.