Mladen Vuković: Široki Brijeg je aforistička i humoristična metropola

Robert Pauletić kazao je to da je Široki Brijeg enigmatska metropola zbog činjenice da ovaj hercegovački grad spada u gradove s nevjerojatnim brojem uspješnih enigmata.

Na predstavljanju knjiga aforizama „Sržnici“ i „Umizmi II“, upriličenom u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici, književnik Mladen Vuković, predsjednik Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH-a), kazao je da je Široki Brijeg aforistička i humoristična metropola, piše Večernji list BiH.

Spomenuo je da su osim Grge Mikulića knjige aforizama objavili Širokobriježani Frano Vukoja i Marinko Ćavar. No, njima svakako valja dodati i Fra Vendelina Karačića koji je također objavio knjige aforizama i epigrama.

Još je nekoliko Širokobriježana objavljivalo aforizme u medijima. Naglasio je da su širokobriješki aforističari zastupljeni u antologijama i zbornicima aforizama.

Mladen Vuković je naglasio da se ne sjeća da je neki aforističar objavio dvije knjige aforizama u jednoj godini, kao što je to ove godine uradio Grgo Mikulić u knjigama „Sržnici“ i „Umizmi II“ te istaknuo:

Frano Vukoja je Grgu Mikulića nazvao Grga Zlatoper (nekada popularni novinar „Glasa Amerike“). Grgo Mikulić doista ima zlatno pero. Od prvog Adamovog smijeha, humor je do danas ostao antropološkom tajnom.

Iako su o smijehu mudrovali još antički filozofi, zadnjih desetljeća osobito jača gelotologija – znanost o blagotvornom djelovanju smijeha i vedrog raspoloženja na opće stanje čovjekova organizma i zdravlja. Humor se gnijezdi i u mudroslovnim zapisima Grge Mikulića. Zarezujući ovovjeke bilige, ispisao je svoj duhovni testament s puno ljubavi.

Ivan Vrljić je kazao kako je ljudski bitak logos, izgovorena riječ, misao, govor (U početku bijaše riječ – Ivanovo evanđelje) te naglasio:

Grgo Mikulić sa svojim „Sržnicima“ i „Umizmima“ kao da izgovara onu jedinstvenu misao srodnu Heideggerovom poimanju jezika kao kuće bitka.

Osim predstavljanja dviju knjiga aforizama Grge Mikulića u istom prostoru otvorene je izložba njegovih fotografija „Boje zavičaja“. Mladen Vuković je kazao da Grgine fotografije zaslužuju još jednu knjigu – monografiju.

Srećko Mikulić, autor kataloga, rekao je:

Grgo Mikulić je u svakodnevnom hodu dolinom svoga zavičaja, uočavajući nebesku čaroliju svjetla i boja, nastojao što više zabilježiti i svima nama približiti ljepotu viđenog i proživljenog.

Izložbu je otvorio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, a Grgo se svima zahvalio koji su mu pomogli u objavljivanju dviju knjige i postavljanju izložbe.

(www.jabuka.tv | Foto: Večernji list BiH)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.