Mlada Čapljinka zaposlila se u Imotskom, nije joj teško svaki dan putovati 120 km

Loše se pisalo Imoćanima nakon saznanja da medicinski laboratorij u sklopu Doma zdravlja od 1. siječnja ove godine neće raditi u ritmu na koji su građani bili naviknuli punih 60 godina.

Oko 25 tisuća korisnika bilo je oslonjeno na zdravstvenu ustanovu koja je radila i “izvan radnog vremena” zahvaljujući susretljivosti ekipe predvođene magistricom Jadrankom Babić. Nakon njezina odlaska u mirovinu s prvim danom 2024., više se nisu uzimali uzorci krvi i urina od građana nakon 9 sati, jer bi već tada svi materijali bili upućeni na analizu u Split, piše Slobodna Dalmacija.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije bio je na stotinu muka s pronalaženjem odgovarajućeg kadra, kao i u nizu sličnih slučajeva u Zagori i na otocima. Angažirali su se i lokalni čelnici s područja Imotske krajine koji su potpisali ugovor da će novcem svojih sugrađana sufinancirati plaću i putne troškove budućeg voditelja laboratorija.

Rješenje je pronađeno, vođenje laboratorija preuzela je magistrica biokemije Ivana Nikše iz Čapljine, koja je isti posao radila u Metkoviću, gdje su se pacijenti sada našli u istom problemu kao do jučer i Imoćani.

Izaslanstvo Županije splitsko-dalmatinske, predvođeno Blaženkom Bobanom (HDZ), njegovim zamjenikom Antom Šošićem (HDZ), Dijanom Luetić, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, i dr. Markom Rađom, čelnikom Doma zdravlja, simbolično je uvelo u posao novu voditeljicu laboratorija.

Osobno sam došao zahvaliti magistrici Nikše zbog njezina pristanka da dođe raditi u Imotski, čineći svaki dan 120 kilometara od Čapljine do Imotskog i natrag.

Budući da smo riješili ovaj kadrovski problem, sigurno će uslijediti, koliko imam saznanja, i obnova prostora već starog laboratorija, ali i nabava novih uređaja kako bi stanovnicima Imotske krajine te usluge bile u skladu sa suvremenim trendovima zdravstvene zaštite, kazao je župan Boban.

Posao još nije službeno pokrenut, čekamo još umreženje sinhronizatora s laboratorijskim informativnim sustavom kako bismo mogli izdavati rezultate nalaza, ali i to ćemo riješiti tijekom predstojećih desetak dana.

Do tada ću se upoznati se sa suradnicima, obavit ćemo i neke popravke. Što se tiče svakodnevnih putovanja iz Čapljine do Imotskog i natrag, ne pada mi teško, već sam se priviknula, rekla je magistrica Nikše.

(www.jabuka.tv | Foto: Radio Imotski)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.