Mizerna kazna za jezive ratne zločine u Hrvatskoj

Zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Trpinji 1991. sudsko vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nepravomoćno osudilo Zorana Vajića na 20 godina zatvora.

Vajić je 2019. godine, temeljem međunarodne potjernice, uhićen u Francuskoj, a nakon boravka u ekstradicijskom pritvoru u prosincu 2022. godine izručen Hrvatskoj.

Vajića se teretilo da je kao pripadnik paralelnih snaga odjeljenja policije u Trpinji sudjelovao u strijeljanju deset hrvatskih civila koji su 14. rujna 1991. nezakonito uhićeni u svojim kućama, tijekom oružanog napada snaga JNA i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar i Trpinjsku cestu.

Nakon što su zapovjednik Teritorijalne obrane Trpinja Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić naredili da se uhićeni civili hrvatske nacionalnosti zadrže u zatvoru policije u Trpinji, civili su narednih dana bili izvrgnuti svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Neutvrđeni pripadnici policje i Teritorijalne obrane Trpinja svakodnevno tukli civile rukama, nogama i policijskim palicama po svim dijelovima tijela, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, a zarobljene muškarce ponižavali, prisilivši da ispred zgrade policije, pred mještanima, klečeći na koljenima pasu travu.

Okrivljenik Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić odlučili su da se svi zarobljeni civili, osim Milice Mađarević, likvidiraju, a nakon što su iz zgrade izveli civile, na Pantićev upit tko želi ići s njima na strijeljanje zarobljenika, kao pripadnici policije, javili su se ranije osuđeni Milisav Atanacković i Zoran Vajić koji je iz stanice policije uzeo automatsku pušku.

Nakon toga su, uz prijetnju oružjem, civile utovarili u kamion, odvezli na nepoznatu lokaciju izvan sela u blizini Bobotskog kanala te ih tamo ubili iz vatrenog oružja. Po povratku u stanicu policije Vajić je kao potvrdu obavljenog strijeljanja nudio prisutnim osobama da opipaju cijev njegove automatske puške.

Sudsko vijeće je ocijenilo da je, dokaznim postupkom, osobito iskazima svjedoka, nedvojbeno utvrđeno da je Vajić, zajedno s ostalim, već ranije pravomoćno osuđenim pripadnicima Teritorijalne obrane i stanice policije iz Trpinje sudjelovao u likvidaciji zarobljenih civila.

Svi ubijeni bili su civili starije životne dobi čiji ostaci nisu pronađeni, ali je evidentno da su likvidirani upravo onog dana kada su odvedeni iz stanice policije.

Sud je utvrdio da se Vajić u stanici policije dobrovoljno javio za u sudjelovanje u strijeljanju i uzeo automatsku pušku te je po povratku u stanicu policije, na neki način, trijumfirao zbog svog zločina i govorio okupljenima: Dođite vidjeti kako mi je cijev od automatske puške vruća, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović.

Protiv okrivljenika je produžen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude. Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. na osječkom Županijskom sudu, u prosincu 2014. godine, deset osumnjičenika je proglašeno krivima i osuđeno na kazne od 5 do 20 godina zatvora.

Za ubojstva 15 osoba, civila i hrvatskih branitelja, u okolici Trpinje najveću kaznu, od 20 godina zatvora dobili su prvooptuženi Stevo Pantić i drugooptuženi Milisav Atanacković. Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić tada su osuđeni na 14 godina zatvora.

Na 12 godina osuđeni su Zoran Ranković i Željko Vuković, dok je okrivljenik Miroslav Kovačević, osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu. Kazne je 2016. godine potvrdio Vrhovni sud.

(Hina | Foto: HRT)

1 komentar

  • Sad će njega Pupavac uz pomoć koalicijskih partnera osloboditi od bilo kakve kazne. A krivac za smrt dr Ivana Šretera svaki dan s Plenkijem ispija kave i kafe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.