Mit o savršenim njemačkim autocestama

Završene autoceste, brze pruge, sigurni mostovi – tako stranci zamišljaju Njemačku. Oronule ceste, opasni mostovi, zatvorene željezničke stanice – tako Njemačku vide Nijemci. Što je istina?

Njemačka premalo ulaže u infrastrukturu, u prosjeku samo 2% bruto domaćeg proizvoda ode primjerice na održavanje i izgradnju novih prometnica ili mostova. Nijemci tu u načelu radije štede nego što investiraju. Ukupna visina državnih investicija u 2016., znači ulaganja u infrastrukturu, znanost, školstvo ili kulturu, iznosila je točno petinu bruto domaćeg proizvoda, javlja DW.

Susjedna Češka godinama ulaže između 25 i 30 posto BDP-a, Austrija 23%, dok su samo Poljska i bogati Luxemburg nešto škrtiji od Nijemaca. Pretjerana štedljivost države zabrinula je i mnoge Nijemce. Čak 81% građana smatra da će, ako se takav trend nastavi, prometnice uskoro propasti.

Posebno je katastrofalna i za građane opasna situacija s mostovima. Od ukupno 39.000 mostova u Njemačkoj, samo svaki četvrti je u vrlo dobrom ili odličnom stanju.

Pogledajte novi #DE_facto!

(www.jabuka.tv)

 

2 komentara

  • Ma kakvu i njemackoj nista nevolja. Nek se ugledaju na magistralni put siroki medjugorje. Ili mostar posusje to je savrsenstvo dostojno 17 stoljeca. O cemu vi pisete jeste li vi normalni i jeste li svjeta obisli. Ta sranja o ulaganjima i vestama je neki kreten pisao kao i vi koi se nije dalje sa kucnog praga maknuo. Da austrija , ceska i ostale vukojebine u usporedbi sa njemackim autocestama. A sta da se kaze nista najbolje. Njemacka nema ni vignjeta ni mauta ni putarina ni cestarina a ima najbolje ceste u svjetu ne europi. Ovi kokosari svi naplacuju sve zivo ceste katastrofa. Izuzev magistralnih hercegovackih puteva.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.