Mistično mjesto u Hercegovini: Ovdje temperatura nikad ne prelazi 11 stupnjeva

Toplinski val zahvatio je veći dio Europe, a izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina. No, gdje pronaći spas od visokih temperatura?

Naša zemlja obiluje brojnim posebnostima, a jedno od njih je i špilja Vjetrenica unutar koje je temperatura uvijek 11 stupnjeva, piše Klix.ba.

Vjetrenica prestavlja najveći sustav pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara, a od Sarajeva oko 200 km.

U svijetu se nalazi na prvom mjestu po bio-raznolikosti i njena dužina iznosi preko sedam km. Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stupnjeva.

U pećini živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je i dobila ime. Ipak, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutarnja i promjenjiva vanjska temperatura zraka.

Na topografskoj površini iznad Vjetrenice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli zrak, hladi se i izlazi na glavni ulaz špilje. Stalna temperatura u pećini je 11 stupnjeva Celzijevih, a snaga vjetra u ljetnim danima iznosi 15 metara u sekundi.

Pećina je veoma prostrana i hidrografski bogata brojnim jezerima, vodopadima, potocima i manjim podzemnim tokovima koji teku u raznim smjerovima.

Na samom ulazu, na desnoj strani nalaze se dva srednjovjekovna reljefa, lov na jelena i viteški turnir, a starost pojedinih pećinskih crteža procjenjuje se na 10.000 godina. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti pećinskog medvjeda i leoparda.

Najsistematičnija znanstvena istraživanja je vodio češki znanstvenik Karel Absolon u razdoblju od 1912. do 1914. godine, kada otkriva gotovo sve danas poznate špiljske kanale. Po ovom znanstveniku je nazvan i jedan kanal (Abloslonov) koji je karakterističan po čestoj pojavi magle.

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu. Mističnost ovog mjesta čine i razna narodna predanja, a po kojima su njoj su živjele vile čiji se glasovi i danas mogu čuti.

Posjete Vjetrenici realiziraju se u razdoblju od 1. travnja do 1. listopada svakim danom od 10 do 18 sati.

Turistički obilasci Vjetrenice traju 40 do 60 minuta.

Hercegovci imaju brojne alternative moru – za neke možda i niste znali

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ee koji đava vas nagoni da ovo objavljujete..eto sutra..najdalje u poned.15.7. Balidžana sa tvrdnjom da su oni vlasnici!Tu je Hadži-beg namirivo svoju hanumu.jer je uvjek ista temp..Pa neka za koji mjesec tu zatemeljaju džamiju

  • Ja sam hrvat i katolik iz Širokog, a ovom gore za dom U poručujem da mi ga podudla i da ne bali gluposti iz svojih stupidnih žvala. Kakvi su ovo debilni komentari. Pa zna se tko vlada u opć.Ravno, inače hrvatskom kraju koji je prvi stradao u domovinskom ratu u BiH, dok je ovaj što piše ovaj prvi komentar balio negdje u ladovini u Širokom, dolje su naši hrvati i Ravnog postavljali minske barikade ne bi li spriječili četničku navalu, nek malo progugla šta su naši Hrvati dolje se izborili u ratu pogotovo nakon dolaska splitske ekipe i nek ne bali gluposti. Nek progugla tko je i danas na vlasti i u opć.Ravno i tko vodi Vjetrenicu, naravno Vjetrenicu koja je u okviru same Općine Ravno. Najjači su i najdebilniji ovi kvazidomoljubi i khretenjosi iz Širokog i tih pripizdina i brda koji dok je gorilo u Ravnom su slinili u ladovini, i nisu vidili rata, i sad će oni nešto baliti iz svojih žvala. Ravno je uvijek bilo i ostati će hrvatsko samo u umovima dhebila neće. Kakvi muslići o čemu pričaš khretenu i konjino. Mogu oni samo doći i proći ovuda i to je to. Ništa više niti manje od toga. Srbi su druga priča i malo prouči o njihovom ”nasleđu” u manastiru tu odmah iznad pećine u Zavali, o čemu očito nemaš blage.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.