Mišetić: Hrvatska i Srbija će vjerojatno moći raskinuti Daytonski sporazum

Nakon izbora u listopadu, Hrvatska i Srbija će vjerojatno imati pravo prema međunarodnom pravu raskinuti Daytonski sporazum, uključujući Daytonski ustav, kao rezultat kršenja Daytona od strane Bosne i Hercegovine.

Evo zašto.

U osnovi Daytonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao „konstitutivnih naroda“ na ravnopravnost, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, pravni stručnjak i američki odvjetnik hrvatskih korijena, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Više o pozadini ove Mišetićeve teze možete pogledati u tweetu ispod.

Mišetić ponavlja da su i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i OHR potvrdili da su prava ova tri “konstitutivna naroda” temelj Daytonskog sporazuma.

Zaključno, ustavno načelo kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda koje proizlazi iz označavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda zabranjuje bilo kakvu posebnu privilegiju za jedan ili dva od ovih naroda, bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti ili bilo kakvu etničku homogenizaciju kroz segregaciju zasnovanu na teritorijalna odvojenost, citirao je Mišetić očitovanje Venecijsnke komisije na implementaciju odluke U5/98 (“KONSTITUTIVNI NARODI”, apelacija Alije Izetbegovića, op. HMS) Ustavnog suda BiH vezano za amandmane na Ustav Republike Srpske.

Američki pravni stručnjak ovome je priložio i izjavu tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Valentina Inzka, od 29. svibnja 2019.

Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stup Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje europske vrijednosti, rekao je tada visoki predstavnik.

Mišetić je mišljenja da je sada evidentno da bošnjačke političke stranke namjeravaju iskoristiti izbore u listopadu 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu.

To bi bilo kršenje jednog od temeljnih stupova Daytonskog ustava, napisao je Mišetić na Twitteru.

On dodaje da su potpisnice Daytonskog sporazuma su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Tri države su izričito obećale jedna drugoj u članku V da će “u potpunosti poštovati i promicati ispunjenje” Daytonskog ustava, koji uključuje prava konstitutivnih naroda, istaknuo je Mišetić.

Strane pozdravljaju i podupiru postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine, što je izloženo u Aneksu 4. Strane će u cijelosti poštovati i promicati ispunjenje obveza preuzetih u skladu s njim, citirao je Mišetić članak V Ustava BiH posebno podcrtavši ovo “u cijelosti poštovati i promicati.”

Pravni stručnjak drži da je BiH ima pravnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji.

BiH stoga ima materijalnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava tri konstitutivna naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od tri zemlje ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane, ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum. To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, napisao je Mišetić na Twitteru.

Kao elaboraciju ove teze Mišetić je priložio članak 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora (na engleskom jeziku).

Prestanak ili suspenzija primjene ugovora kao posljedica njegove povredtie

1. Bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu stranku da se pozove na povredu kao na uzrok prestanka ugovora ili suspenzije njegove primjene u cijelosti ili djelomice.

2. Bitna povreda mnogostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje:

 • (a) ostale stranke da jednoglasnim sporazumom suspendiraju primjenu ugovora u cijelosti ili djelomice ili da ga dokinu:
  (i) u odnosima između njih i državapovrediteljice, ili (ii) između svih stranaka;
 • (b) povredom osobito oštećenu stranku da se na povredu pozove kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice, u odnosima između nje i državapovrediteljice;
 • (c) svaku stranku, osim državapovrediteljice, da se pozove na povredu kao na uzrok suspenzije primjene ugovora u cijelosti ili djelomice u odnosu na samu sebe, ako je taj ugovor takve prirode da bitna povreda njegovih odredaba od jedne stranke korjenito mijenja položaj svake stranke što se tiče budućeg izvršavanja njezinih obveza na temelju ugovora.

3. U svrhe ovoga Članka, bitnu povredu ugovora čini:

  • (a) odbacivanje ugovora koje nije predviđeno ovom Konvencijom; ili
  • (b) povreda odredbe bitne za ostvarenje predmeta ili svrhe ugovora.

4. Prethodni stavci ne diraju nijednu odredbu ugovora koja se primjenjuje u slučaju povrede.

5. Stavci 1. do 3. ne primjenjuju se na odredbe ugovora o zaštiti čovjeka što ih sadrže ugovori humanitarnog karaktera, osobito ne na odredbe koje zabranjuju svaki oblik represalija prema osobama koje su tim ugovorima zaštićene.

Mišetić dodaje da, također, svaka stranka može jednostrano suspendirati ugovor zbog kršenja od strane drugog potpisnika.

Dakle, ako BiH kao rezultat listopadskih izbora nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH, napisao je Mišetić.

Ugledni pravni stručnjak pojasnio je i pod kojim uvjetima se može u potpunosti raskinuti Daytonski sporazum.

Ako se Srbija složi s Hrvatskom da je BiH materijalno prekršila Dayton, onda će Hrvatska i Srbija imati ovlasti prema članku 60. Bečke konvencije raskinuti Daytonski sporazum, uključujući i Daytonski ustav, koji je samo aneks Daytonskog sporazuma i ne može opstati. kao poseban dokument ako se raskine sam Daytonski sporazum, napisao je Mišetić na Twitteru.

(www.jabuka.tv)

29 komentara

 • Bit će napeto !
  Mada sam mišljenja da će biti izborni zakon po apelacija Ljubic sigur..samo ovo je dosad uvertira ..bosnje ce morat ohladit glave ..inače ce jad ove državice kakve ,takve biti osuđen na propast …ali probosanske snage su jake ..čak ce mlade u skoro vrijeme zamijenit robotima …treba ispitat Baketa i Fadila da nisu braca ..samo to još ne znaju

 • Gospodo,
  Igramo se razlaza, xy odluka na stetu Hrvata. Švabe su se pokazale, svaki nas covik gore triba glasat kontra ovih stranaka sto su podrzale rezoluciju u Bundestagu. Dosta vise!
  Svak o svom brasnu, 30 opcina sto su bile u sklopu Herceg Bosne odvojit i Republiku uspostavit

 • E sad,
  Ako se vratimo nazad na početak ili na završetak ( rata ), a Dejtonski dogovor je zaustavio rat, logično je da bi se rat nastavio što izgleda neki ” vođe” nekih stranaka ( nikako naroda jer normalni ljudi ne žele rat). Samo se pitam koliko budala još ima da bi ratovali. Zato i ovom Bakiru, koji sa svojim mozgom živi u osmanlijskom dobu, treba pokazat srednji prst i gotova priča.

  • Ivane, zivi on u osmanlijskom doba pred glasacima, pojeo bi slaninu kad ga nitko ne vidi.
   Mamicu mu… sto nije zenu zamotao i zatvorio u kucu i nek pere guzicu

 • Bosanski Muslimani vec dugo sami unistavaju drzavu. Srbi 1990i pocinili 90posto zlocine ali Muslimani vec zadnji par godina samo optuzuju Hrvate za takozvanu “UZP” sto je totalna izmisjlotina. Moji su bili u HOS i HVO i spasili tu drzavu jer ABiH je bila vrlo slaba. Bez Hrvate na referendum za BiH i poslije na bojistu ne bi postojala BiH. I sta smo dobili? Hajka na Hrvate, sramotno blacenje sve Hrvatsko u Bosanskim medijama. Sada pricaju strpati Hrvate u “dvije vagone” tako nas omolozavaju.
  Mrznja Muslimana je “probudila” Hrvatsku od Zagreba do Dubrovnika!Hvala Muslimani ako ne mozemo birati svoje onda blokada sve institucije BiH, minimum treci entitet sto realno vodi do HRHB i pripojenje Hrvatskoj.

  • Frane, tako je to
   ,,pomozi sirotu na svoju sramotu ”
   Trebalo ih je pustiti Srbima da dobiju jos po guzici ,.
   Nezahvalnici jedni.
   Samo pitam onog s vagonima neka kaze koliko Hrvati daju u proracun, mamicu im…
   Isto pitanje postavljam da nasi predstavnici to pitaju u skupstini Bakira i onog s vagonima, ako ne budu pitali ne trebaju racunati na glasove…
   Ima li itko jezik od ovih nasih ili imaju samo dzepove …..

 • Evo ga. Bitno je da je pravno izvodivi. Super. Na bosnjacima je sada da biraju mir, suzivot ili Bakirovi dronovi i leteći vojnici roboti, pokretne haubice itd. Netko pametan i pravno potkovan im ovo morao je reci. Samo bidalama je do rata, doduše veliki je kriminal i lopovluk u pitanju. Neki bi volili rat nego u zatvor. Jer ti sto su krali nadaju se da ce opet daleko od bojišnice i da ce opet uzimati veliku lovu dok sirotinja,bijeda gone…

 • Samo je, bojkot izbora opcija. Narodu će biti jednako. Ništa mu se neće promjeniti.
  300 – 500 uhljeba će ostati bez pisla i to je to.
  Bojkot izbora i pokazati da smo spremni na sve….. u suprotnom će ovi “naši” opet na proračun kao i do sada i sve bilo ko i bilo.
  BOJKOT!

  • Nek nam je pravnik sa znanjem i iskustvom svima objasnio kako i šta treba, i našim i njihovim svima.
   Sve pravnici naši neki a g. Mišetić iz Amerike fino im sve objasnio.

 • Tko ce bojkotirati izbore Covic i njegovi klimoglavi iz HDZ. Ajde pamet u glavu.!!! Ako se poništi Dejton ja bi predložio da se sva imovina nasih politicara u BiH i ratnih profitera oduzme i vrati drzavi. Onda nebi bili BiH nego Švicarska.

 • Bojkot izbora je najgluplja stvar. Oni će postaviti Komšića i komšiće isto kao kad su gurali lijana mesara za predsjednika, smijurija žešča. Hrvati tek onda gube do kraja. Takvi će potpisati šta god treba. Zato borba do kraja. I ovo što Mišetić kaže je sve izvjesnije. Bože spasi nas više agonije i tueskog zuluma. Pripojenje Hrvatskoj, i djed i predjed, čukundjed umrli i pokopani u Hrvatskoj. Nadam se da će Herceg Bosna biti dio Hrvatske.

  • Da ,ocito odvjetnik Misetic zna sta prica ….srusit Dayton nema druge jer ova drzava je katastrofa ….zasta je se nas narod Borio ,da vladaju jos gori ..nama je problem sto nas sustavno prvo ugnjeatavju nase Hrvatine iz HDZ a Hrvati odlaze zbog nepravde i HDZ uhljbeske politike ,nek je sram svakoga tko je u toj partiji ,nema tu covjeka ….odvjetnice pomzi nama kad ovi nasi ne znaju…covjek lijepo objasnio a ne ovi nasi pravnici je ovo je ono ..

 • Da ,ocito odvjetnik Misetic zna sta prica ….srusit Dayton nema druge jer ova drzava je katastrofa ….zasta je se nas narod Borio ,da vladaju jos gori ..nama je problem sto nas sustavno prvo ugnjetavaju nase Hrvatine iz HDZ a, Hrvati odlaze zbog nepravde i HDZ uhljbeske politike ,nek je sram svakoga tko je u toj partiji ,nema tu covjeka ….odvjetnice pomozi nama kad ovi nasi ne znaju…covjek lijepo objasnio a ne ovi nasi pravnici je ovo je ono ..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.