Mirovinski sustav u BiH uskoro će postati besmislen

Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo iz dana u dan.

Prema nekim procjenama, za manje od 50 godina ovdje će živjeti oko milijun i pol stanovnika. Osim što gubimo stanovništvo, ugroženi su proračuni, fondovi, nedostaje nam radna snaga, piše Večernji list.

Prema izvještaju ”Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina nalazi se u skupini zemalja koje će do kraja stoljeća drastično smanjiti broj stanovništva.

Do 2070. godine demografski trendovi i nejednakosti dovest će do smanjenja ukupnog stanovništva za više od 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji, s njezinim udjelom u ukupnom stanovništvu od više od 40%, naveo je predstavnik Populacijskog fonda UN-a u BiH John Kennedy Mosoti.

Radna snaga

Iz BiH se iseljavaju cijele obitelji. Škole se zatvaraju, sela su gotovo pusta. U 2021. zemlju je napustilo gotovo 170.000 stanovnika. Sve je to počelo dolaziti na naplatu. Tako se iz godine u godinu broj umirovljenika u BiH povećava u odnosu na broj radnika. Prema posljednjim podacima, u BiH je 700.000 umirovljenika. Procjene pokazuju da će se taj broj do 2031. godine popeti na 800.000, a istodobno se očekuje pad radne snage.

Omjer radnika i umirovljenika u FBiH gotovo izjednačen

Trenutačni omjer odnosa zaposlenih naspram umirovljenika u BiH je, umjesto poželjnog 4:1, nominalno 1,1:1, a realno gotovo 1:1 jer sve tvrtke ne plaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, navodi Večernji list.

Statistika pokazuje da je broj umirovljenika od 2017. do 2022. godine porastao za 33.704, a do sada za više od 35.000. Tako je tijekom 2017. godine mirovinu primalo 663.826 stanovnika BiH, a 2022. taj broj iznosio je 697.530. Ako se zna da je ukupan broj korisnika mirovine u BiH, računajući i invalidsku – 730.265, onda je razlika u broju od prije sedam godina još viša i iznosi 36.174.

U BiH već nedostaje radne snage. Svjedočimo uvozu radne snage iz Turske, Indije, Nepala, Pakistana…

Općenito, po trendovima koje imamo posljednjih 10 godina, za 3-4 godine možemo reći da ćemo imati ponudu radne snage 0. Tako da već sada imamo potrebu na neki način uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja i to će biti trend u idućim godinama, istaknuo je ranije direktor Unije poslodavaca RS-a Saša Aćić.

BiH: Povećan broj žalbi o ostvarenju prava na mirovinu

Demografski trendovi dugoročno su uvjetovani. Primjerice, veliki uloženi novac na području fertiliteta trenutačno ne znači mnogo. Učinci se osjete tek nakon dva desetljeća. Mjere moraju biti sveobuhvatne, sustavne, kratkoročne i dugoročne. U suprotnom, bit će nas sve manje.

Odlazak u mirovinu

Trenutačni mirovinski sustavi temelje se na modelu međugeneracijske solidarnosti, u kojem oni koji rade izdvajaju iz plaće za one koji su u mirovini, kao što su današnji umirovljenici tijekom svog radnog vijeka radili za one koji su u tom razdoblju bili korisnici mirovina.

Također, u idućem razdoblju, kada sadašnji radnici odu u mirovinu, za njihove mirovine iz svojih će plaća izdvajati oni koji tada budu u radnom odnosu. Međutim, zbog sve većeg broja umirovljenika i duljeg životnog vijeka provedenog u mirovini te činjenice da je u velikom broju europskih zemalja došlo do deficita radne snage, ovakav model financiranja mirovinskog sustava, koji je nastao prije više od 100 godina, u jednom trenutku postat će besmislen. Već sada u najvećem broju zemalja, među kojima je i BiH, radnici ne mogu pokriti troškove mirovina, zbog čega se razlika nadomiruje iz entitetskih proračuna (FBiH i RS), a prognoze za budućnost nisu nimalo optimistične.

Ovo su zahtjevi umirovljenika u Federaciji BiH

U trenutku nastanka ovog modela financiranja mirovina problem je bio prevelik broj rođenih i jako mlado stanovništvo. U takvim uvjetima model međugeneracijske solidarnosti bio je sasvim održiv jer je na jednog umirovljenika dolazilo više od deset radnika. Iz plaće se za mirovinski sustav izdvajalo malo jer se jedna mirovina punila iz desetak plaća. S vremenom je omjer radnika i umirovljenika postajao sve nepovoljniji. Velik se broj zemalja odlučuje na pomicanje dobne granice odlaska u mirovinu te će radnice u Hrvatskoj u prosjeku 2060. odlaziti u mirovinu čak sedam godina kasnije nego danas, a radnici 3,9 godina, piše Večernjak.

U trima državama EU-a odlazit će se u mirovinu nakon navršenih 70 godina: u Danskoj (74 godine), Italiji (71 godina) i Estoniji (71 godina). I u Federaciji BiH prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa produljivanja radnog vijeka, međutim, sve je ostalo na inicijativi.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

18 komentara

 • Taj sustav MIO-PIO je odavno pokvaren i bezobrazan.Kako oni mogu objasniti svoje obračunavanje kada netko ide u starosnu mirovinu i recimo fali mu par godina punog staža.Ako vam je rođendan recimo 10.12. oni vam ne priznaju tu zadnju godinu ,znači uplaćen doprinos za 11 mjeseci i 10 dana , radi tih 20 dana i to brane ,kaooo, nije ti puna godina.
  Nije i OK je ,ali p.izda vam materina zašto gubim sve to što sam uplatio radi tih 20 dana.
  Po njihovom Zakonu i suludom Pravilniku svi bi trebali imati rođendan. 1.1. i onda bi bilo ok.
  Koji su to mafijaši i pokvarenjaci , pita li se netko gdje i u koga završe ti moji doprinosi od tih 11 mjeseci i 10 dana.Pa mi smo jadni ,država vlast i inspekcija obično sranje dok to dopušta.
  STRAŠNO !!!

  • I netko mora ic cim mu je rodjendan , a netko ostane jos 10 mjeseci iza rodjendana i zasticen ko Licki medjed…kako to.Ako je zakon ic sto ne idu svi jednako kad im je rodjendan??O zaposljavanju nema potrebe ni govorit.U skoli samo vidis dovelo nekog ko je tek zavrsio , a ti camis cekajuci i sto je najzesce sindikalice sad sute…sto???

   • Pojedini ne da rade do 65 godina nego nastave raditi kao što su i radili i primati mirovinu,a takvi potjeraju ljude ako im fali mjesec dana ili godinu dvije ili više jer su zlonamjerni i bezobrazni i može im biti a oni rade do 70 godina i primaju veliku mirovinu.
    Ali sve se vraća sve se plaća.

 • E moj prika
  Nisu problem boracke mirovine iako ih većina nije ni zaslužila
  Problem su DONATORI
  Uplatis stranci izvjesnu sumu i radiš šta hoćeš i kako hoćeš
  Ne dolazi ti ni inspekcija niti revizija
  Ne uplacujes doprinose itd.

 • Kažu pola,pola,a neka se ugledaju u Široki Brijeg 9000 uposlenih,a oko 4500 umirovljenika od toga skoro trećina inozemnih i to je to ,za ovog sila birački ali muslimanski armije alijine,boračke ne biračke

 • Odlicno riskirat cemo buducnost mladjih uvozeci migrante od tamo gdje je Bog davno rekao laku noc , JER NA STARIJIMA SVIJET OSTAJE i to je pitanje hoce se i tada moci spasiti taj sistav ali ti korisnici su glasaci pa im treba udovoljiti aonda cmo se pak presaltat na islamsku budisticku ili hinduisticku ideologiju … Baby boom generacija , a to su oni kojih ima najvise je unistila sve za sto su predci stoljecima ginuli i branili … ali jbga bolje da crkne selo nego ja 🙂 moja generacija nece uzivati u nikakvoj mirovini mi cmo raditi do smrti , zato bi ja bio obuhvacen time i placao za nekoga tko ce zivjeti 30 god duze od ocekivanog ?

 • Ukoliko ne imadnem nasljednika u drugoj generaciji svoju kuću ću ostaviti Filipinskoj ili nekoj drugoj
  useljeničkoj obitelji naše vjere koja ima petoro i više djece.

 • ja sa 28 godina staza u njemackoj imam skoro 900 evra ali i to zato sto mi je vecim djelom bila slaba brutna zarada inace bi bilo vise , ovde jadni ljudi radili puni radni vijek i na kraju nista

  • 13.20,
   Aj ti živi sa našom od 670 km za 40 godina krvavog rada.
   100 km je manja za 15 godina rada,eto im pameti koji određuju ovu socijalnu od mirovina.
   Najprije ih pustili da uplaćuje minimalne doprinose i ništa,po nekakvom županijskom zakonu a sebi uplaćivali po .federalnom zakonu pa dobiju najvišu moguću mirovinu i rade i sa 70 godina i primaju mirovinu.
   Žalosno.

 • Za 12:35,aje lažove nisi ti vidio Njemačke i ovaj “evra” ti si neki ubačeni element nisi naše gore list,vrvi nonomo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.