Mirovinski sustav pod kontrolom, proračun nije opterećen niti ugrožen – Jabuka.tv

Mirovinski sustav pod kontrolom, proračun nije opterećen niti ugrožen

Prihodi za mirovinsko i invalidsko osiguranje u prvih sedam mjeseci ove godine bili su manji za 3,5 posto što je umanjenje za oko 35 milijuna maraka.

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

No, i pored značajnog pada prihoda, Krnjić kaže da nema razloga za zabrinutost i da je mirovinski sustav za sada stabilan.

Razlog pada prihoda su manje uplate doprinosa, s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je uzrokovala to da su mnogi radnici ostali bez posla, a firme zatvorile svoja vrata.

S obzirom na to što se dogodilo, te nakon prvog šoka po izbijanju pandemije koronavirusa, stanje je za sada dobro. Proračun nije opterećen niti ugrožen. Ovo stanje je i dalje održivo, budući da imamo 97 posto sredstava za isplatu, istaknuo je Krnjić.

On je ustvrdio da se umirovljenici ne moraju brinuti za isplatu penzija, koja je redovna.

Mirovinski sustav je pod kontrolom. Nedavno smo obavili i usklađivanje. Isplaćena je razlika za sedam mjeseci i tu sve ide svojim tijekom, prema planu. Vidjet ćemo do kraja godine kako će se stvari odvijati s pandemijom u uplatama, naveo je Krnjić.

Krnjić kaže kako se i dalje čeka uplata rate za zgradu umirovljenika u Nedžarićima koja je prodata za 10,3 milijuna KM. Prošlo je više od deset mjeseci od prodaje devastiranog Doma umirovljenika u Nedžarićima putem Agencije za privatizaciju FBiH “Capital Holdingu”, a novac još nije isplaćen Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Obećali su uplatu rate do kraja mjeseca, rekao je Krnjić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.