Mirovine ponovno kasne, povećanja neće biti

Mirovine u Federaciji ponovno kasne. Isplata bi trebala početi u srijedu 6. siječnja, a s obzirom da zbog praznika-Sveta tri kralja dio pošta i banaka u Federaciji ne radi umirovljenicima koji primaju mirovine na tim područjima isplata će krenuti tek 7. siječnja, piše Dnevni list.

Praznik nije jedini razlog zbog koga će se kasniti i ovoga mjeseca i nije problem samo u jednom danu jer i najveći optimisti iz federalne Vlade i Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH mišljenja su kako mirovine ovoga mjeseca neće moći isplatiti do 15. siječnja.

Razlog je tradicionalno smanjen priliv sredstava od doprinosa početkom godine, ali i povećan broj novih umirovljenika. Mirovine koje se isplaćuju umirovljenicima koji žive izvan teritorije Federacije ići će tek u drugoj polovini mjeseca.

Dnevni list podsjeća kako se i pored sporazuma između Vlade FBiH i umirovljenika kojim je garantirana isplata mirovina do 5. u mjesecu kasnilo, te kako su mirovine isplaćivane uz pozajmice pošta i banaka koje su unaprijed davale svoj novac za mirovine.

Bez povećanja

Glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić kazao nam je kako 5. nisu mogli krenuti sa isplatama iz tehničkih razloga, te kako očekuju isplatu sličnu kao i prethodnih mjeseci. Upitan kakva situacija korisnike mirovina i Zavod očekuje u 2016. Kvesić je kazao kako se očekuje stabilizacija financijskog stanja u Zavodu, sanacija deficita i brža isplata mirovina, kao i usvajanje novog zakona o MIO.

Dnevni list podsjeća kako deficit Zavoda iznosi više od 150 milijuna maraka. Ono što je izvjesno jeste da će Zavod i ove godine biti suočen sa određenim poteškoćama u radu i stalnim pritiscima umirovljenika koji uslijed teške financijske situacije i malih mirovina inzistiraju na povećanjima.

”Ne vidimo mogućnost za povećanje, ali neće biti ni smanjenja. Očekujemo određene poteškoće zbog velikog broja pristiglih zahtjeva za prijevremenu mirovinu, ali isplata neće doći u pitanje,” rekao je Kvesić.

Istog stava su i u Vladi FBiH. Ministrica financija FBiH Jelka Milićević na samom početku 2016. poručila je umirovljenicima kako je teško da će u ovoj godini doći do povećanja mirovina.

”S obzirom da se mirovinski fond još nije oporavio od ranijih povećanja mirovina, koja su iznosila pet posto, teško je sada to očekivati. U Federaciji je najniža mirovina 326 KM i ne zaboravimo da je ovdje na sceni solidarnost. Umirovljenici koji primaju mirovinu na osnovu punog radnog staža su oštećeni i oni plaćaju tu cijenu. Da nema te solidarnosti minimalne mirovine bi bile 150 ili 170 KM,” objasnila je Milićević za medije.

Umirovljenici ogorčeni

Umirovljenici na stavove vlasti gledaju sa ogorčenjem. Ne žele pritiskati vlast koja se guši u financijskim i svim drugim problemima sa svojim stanjem, no u financijskoj dubiozi u kakvoj žive samo je pitanje dana kada će im kap preliti čašću.

Predsjednik Saveza udruga umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa kazao nam je prije nekoliko dana kako će sačekati da se Vlada stabilizira i počne sa reformama koje obećavaju, a ukoliko se ubrzo nešto ne promijeni reagirati će. Smatra kako bi Vlada trebala ispuniti barem minimum onoga na što su se obvezali u sporazumu sa umirovljenicima, a to je da na vrijeme osiguraju isplate mirovina.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.