Mirovine neće rasti, ali ni smanjivati se

Za sada nema nikakvih mogućnosti za povećanje mirovina, ali se neće ni dirati postojeća razina socijalnih prava, jedna je od poruka s današnjeg sastanka na kojem je premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio izaslanstvo Saveza udruženja umirovljenika FBiH, na čelu s predsjednikom Omerom Omerefendićem.

Sastanku su prisustvovali dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

Rješavanjem pitanja deficita mirovinskog fonda i provođenjenjem reforme mirovinskog sustava, te njegovim restrukturiranjem, što svakako zahtijeva duži period, mogli bi biti stvoreni uvjeti za njegovu stabilizaciju, a onda i eventualno povećanje mirovina, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH

Vlada FBiH će poduzeti niz reformskih mjera koje imaju za cilj povećanje poreznog obuhvata, kako bi se realni sektor, za koji u ovom trenutku nije moguće uvesti bilo kakva dodatna opterećenja, doveo u situaciju da se razvija, a sami tim i stvara uvjete za rast i novo zapošljavanje, priopćeno je.

Dosta riječi bilo je i o jačanju financijske discipline, sprečavanju rada na crno i mjerama kojima bi bila omogućena efikasnija naplata poreza i doprinosa, posebno velikih dužnika za mirovinsko i invalidsko osiguranje u javnim poduzećima i tvrtkama.

Istaknuto je kako je reforma mirovinskog sustava dugoročan proces i da ne može biti provedena bez korjenitih promjena u drugim oblastima, posebno u zakonodavnoj i socijalnoj sferi, te eventualno poboljšanje materijalnog položaja jedne od najugroženijih kategorija našeg društva, može doći samo nakon što ona dadne određene efekte, navodi se u priopćenju.


6 komentara

  • a sta ce nasim starcima povisice kad mi njihova djeca zaradjujemo do mile volje i za njih i za nasu djecu i naravno za sebe..ma pravo blagostanje!!! jadna macko !!!

  • Najveću mirovinu onu od 2100 KM trebaju imati ljudi koji su je radeć 40 godina i zaradili a ne tamo a sve ostale računati prema njima. A di su branitelji ,njih čini se ni ova od 300 KM će mimoići u životu,tuga.

  • Dok god budu na vlasti kriminalci i kreteni kakvih je danas vecina nema rasta mirovina.Stoga penzioneri vi nigdje niste dobro dosli ni u drzavi u kojoj ste zasluzili mirovinu a nit sad u neku drugu da idete.Preostaje Vam samo gladovanje i zato su vm zaslužni političari koji se vozikaju u skupocijenim limuzinama Q sedmicama ili peticama

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.