Mirovine: Isplate za siječanj počinju 6. veljače

Isplata mirovina za mjesec siječanj počet će u ponedjeljak, 6. veljače 2017. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnoga odbora Federalnoga zavoda za Mirovinsko i invalidsko osiguranje, koja je održana u Sarajevu.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni.

Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskoga rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za siječanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 164 milijuna KM, priopćeno je iz Federalnoga zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Žalosno je čitati da najviše umirovljenika prima 326 KM mirovine evo sad i branitelji.
  Po novom zakonu je još gore skoro svi novi umirovljenici će imati 326 KM i oni koji su radili 40 godina a po starom zakonu su primali zajamčenu mirovinu u iznosu 434 KM ZA 40 GODINA RADA.
  A oni koji su radili desetak godina imaju i 2174 KM i mnogi i dalje rade i novim zakonom najvišu mirovinu povećavaju na 2674 KM i da legalno mogu stranački umirovljenici raditi i primati par tusuća maraka plaću koja će povećati već dobivenu mirovinu po starom zakonu.n
  Žalosno je da je radnik radio 40 godina i dobit çe 326 KM.
  A u Njenačkoj za jednu godinu rada dobiješ minimalnih 65 eura pa puta četrdeset godina. U u nas ti daju 4 eura po godini staža tj. 326 KM.
  Da bar ne donesu novi zakon pa da odtane baren ovaj jad kd zajamčene mirovine od 434 KM za četrdeset godina rada.
  Ali koga briga šta se radi od ljudi.

 • Napisu isplata pocinje 6 a moj postar dodje oko 16.penzija mala pola ode za lijekove i jos postar oce da ga mitim da mi donese to jada.prije donese ovima sto su preko dogane i zna se koje zene kupile staz.nek je dobije svakp nemam protiv ali onom ko puni staz ima i recimo 18 godina staza muljanjem dijeli dvadesetak maraka.jad nad jadovima

 • Znači Dadi u Dojčlandu za 40 godina rada dobiju mirovinu 160 eura odnosno 326 KM.????????
  Pa u njemačkoj daju socijalu po osobi od 600 eura.

 • A i ovi što su iskoristili priliku pa uplaćivali sebi najviše doprinose neće dobro proći jer su kasno počeli raditi..u ratu… pa neće imati godina uplaćenih staža , imat će dvadeset i koju godinu i ići će sa 65 godina i mirovina neće biti kao kad se obračunavala na deset najpovoljnijh godina.
  ne znam kako itko može dignuti ruku za
  ovakav zakon koji će svakog budućeg umirovljenika dovedti na ivicu egzistencije.

Komentiraj: