Miroslav Tuđman: Naći novi model za BiH, jer ovakva je neodrživa

Zastupnik u Saboru RH i umirovljeni sveučilišni profesor Miroslav Tuđman smatra kako svaka trezvena prosudba govori kako BiH u ovakvom obliku ne može funkcionirati.

Optužba za Udruženi zločinački poduhvat samo dodatno narušava mogućnost opstanka BiH jer ove države ne može biti bez Hrvata. Paradoks je da su Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, jedina šansa opstanka BiH. Ovdje je samo pitanje u kojoj mjeri će trezveni političari s bošnjačke strane to shvatiti i konačno se prestati hraniti mitovima i željama da svojataju BiH, izjavio je Tuđman u intervjuu za Večernji list.

Komentirajući prijetnje ratom koje dolaze iz političkog Sarajeva Tuđman je kazao kako se s racionalnoga stajališta može reći kako oni koji prijete ratom nemaju argumente za ono što bi željeli ostvariti.

S druge strane, moramo naučiti iz vlastite povijesti da ni jedna sila hegemonije nije dugo trajala. Prema tome, ono što se ratom želi ostvariti nema šanse ni budućnosti na ovim prostorima. Oni koji zagovaraju ili provode tu politiku sigurno nemaju budućnosti, ističe on.

Upitan kako vidi budućnost BiH Tuđman je rekao kako lideri moraju osigurati da država bude stabilna. A stabilnosti neće biti bez suverenosti sva tri naroda.

Ni jedan narod ne smije osjetiti da ga ostala dva na bilo koji način ugrožavaju. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, pravo na javnu televiziju na svome jeziku svakog konstitutivnoga naroda i druga slična pitanja. Dok se to ne riješi, neće biti stabilne BiH. Pogledajte druge federalne države, sve su riješile ta pitanja i te zemlje imaju budućnost. Uzmite primjer Belgije, Švicarske, ali, ako želite, i Njemačke, Amerike i Rusije koje su zajednice regija ili neovisnih država. Svi su oni našli model kako živjeti u miru i napredovati, navodi primjere profesor Tuđman.

Ključni problem BiH po njemu nije u teritoriju, nego u pravu na suverenost i konstitutivnost triju naroda,

Mišljenja je kako se i u BiH konačno mora govoriti o modelu države koji će biti funkcionalan. Svi koji to ne zagovaraju, po njegovu mišljenju, ne žele opstanak BiH kao države u budućnosti.

Na teške poruke bošnjačkih političara posljednjih dana na račun RH zbog Pelješkoga mosta odgovara da su te poruke ostatak hegemonističkih pretenzija i odbijanja svakog suživota, ne samo s Hrvatima u BiH nego i s Hrvatskom kao susjednom zemljom na koju BiH treba biti prirodno naslonjena.

Sama argumentacija bošnjačkih političara besmislena je. Taj most je svojim gabaritima isti kao onaj u Istanbulu koji spajaju Europu i Aziju. Ispod njih prolaze najveći brodovi bez problema. Tako će biti i na Pelješcu. Sve ovo odraz je hegemonističkih pretenzija te politike prema drugima i tu se negira suživot u cijelosti, naglašava Tuđman, prenosi HMS.

On vjerujem da će zagovornici tog političkog programa koji ne nudi budućnost odustati od svojih stavova.

U EU vide BiH kao državu koja nije samoodrživa i to treba mijenjati. Bošnjaci moraju izabrati vodstvo koje će otvarati puteve suživota i zajedništva, a ne inzistirati na sukobima koji produbljuju krizu. Život će ih natjerati tražiti rješenja. BiH, kao i RH, ostaje bez stanovništva, tako da bi tijekom određenog broja godina moglo doći do situacije da jednostavno nema ljudi koji će servisirati osnovne potrebe društva, a kamoli pratiti politike podjela koje sada pojedinci pokušavaju provesti. Samo suradnjom možemo svi napredovati. Svaki drugi put vodi nas u nove probleme, upozorio je Tuđman u intervjuu za Večernji list.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.