Miro Kovač: Pitanje Hrvata u BiH emancipirano je

“U labirintu versajsko-vidovdanske Jugoslavije: Hrvatsko pitanje u očima francuske politike, 1914.-1929.” naziv je knjige autora prof. dr. Mire Kovača koja je predstavljena na Sveučilištu u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić u pozdravnome obraćanju čestitao je autoru na knjizi naglasivši kako je “hrvatsko pitanje u očima francuske politike kroz jedno razdoblje sada aktualnije nego ikada u kontekstu sporazuma koji je Republika Hrvatska potpisala s Francuskom”.

U novije vrijeme u hrvatskom medijskom pa i znanstvenom prostoru često se može čuti kako je povijesni revizionizam neprihvatljiv. Međutim, zdrava logika govori kako svaka znanost, pa i povijesna, počiva upravo na reviziji, odnosno na uvažavanju novih saznanja. Nove spoznaje bacaju svjetlo na povijesne ljude i događaje. Tako je i ova knjiga dobrodošla, jer je autor znanstvenom akribicijom obradio dostupne dokumente, sviđalo se to nekomu ili ne, smatrao to netko revizionizmom ili nužnim povijesnim proučavanjem, istaknuo je jedan od predstavljača knjige prof. dr. Božo Goluža, sveučilišni profesor.

Kako je Goluža naglasio, ove godine navršilo se stotinu godina od donošenja tzv. “Vidovdanskoga ustava”, 28. lipnja 1921., istaknuvši kako se “povijesni događaji ne mogu vaditi iz povijesnoga konteksta” te da je navedeno razdoblje u podnaslovu “međuratni labirint kao ključ za otključavanje labirinta Drugog svjetskog rata” što daje dodatnu vrijednost ovomu djelu.

Knjiga je izdana u Alfinoj nakladi, točnije njihovoj biblioteci Duh vremena. Nazočnima se obratila direktorica nakladničke kuće Ana Babić koja je naglasila kako se djelo Mire Kovača upravo trebalo naći u ovoj biblioteci jer govori o jednome “posebnom i složenom vremenu iz posve novog kuta“.

Biblioteka “Duh vremena” želi svjedočiti vrijeme prošlo i vrijeme sadašnje, grabiti iz povijesne riznice ljudskoga duha i životne riznice kakvom se otkriva danas i ovdje, naglasila je Babić iz riječi Uredništva biblioteke, prenosi SUM Sova.

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i nekadašnji veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač u knjizi donosi saznanja o ulozi Francuske u procesu stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i neka druga otkrića. Referirajući se na sintagmu “hrvatskoga pitanja” iz podnaslova, Kovač je to hrvatsko pitanje aktualizirao na današnje vrijeme i Bosnu i Hercegovinu.

Pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini emancipirano je. Ta stigma koja je postojala jako dugo godina, više ne postoji. Mi danas u Hrvatskoj imamo u velikoj mjeri jedinstvo kada je riječ o tome da treba maksimalno podržati pitanje razrješenja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da Hrvati budu ravnopravan i državotvoran narod, zaključio je Kovač.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Ne postoji nikakva državotvorna ravnopravnost u kontekstu 3 naroda raspoređena u 2 entiteta, gdje jedan nosi isključiv nacionalni predznak sa ubjedljivom nacionalnom većinom koja je uz to i “neslavnog” porijekla. Dok se to ne izmjeni, bilo bi kulturno i civilizacijski bar prestati tupiti mozgove kojekakvim skupovima i sl., sa spominjanjima nekakvih “legitimnih konstitutivnosti”, zatim “konstitutivnih legimiteta natkrovljujuće-ustavnog predstavljanja”, “narodno-ravnopravnoj i emancipiranoj državotvornosti”, “frankofoničnim revizionizmima” i ostalim snobovsko-domišljatim varijacijama na istu – zaglupljujuću – temu.
    To, o čemu se tupi, u okvirima europskih, zapadnih, standarda, moguće je jedino kroz legislativan položaj nacionalne manjine. S tim da je stvarno realniji opis položaja, ne dakle nacionalne manjine, jer su bh hrvati autohton faktor a ne hr dijaspora i provincija, već dakle prije položaj manjinskog plemena u rezervatu, koruptivnog i nepotističkog nazora, srednjovjeko-feudalnog, klerikalnog, tipa, slabije pismenog i praznovjernog, podložnog, poput stada, vucaranju na ispašu tamo-amo kako se kojem snobu već prohtije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.