Mirko Grbešić diže vrijednost Saponije za 10%, kako će reagirati tržište? – Jabuka.tv

Mirko Grbešić diže vrijednost Saponije za 10%, kako će reagirati tržište?

Osječka Saponia, kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija, u 17 godina poslovanja od privatizacije stalno investira u svoje poslovanje, no aktualni porast vrijednosti tvrtke uslijedit će na krilima odluke o reinvestiranju prošlogodišnje dobiti.

Kako će pritom reagirati tržište – zadnja cijena dionica prema podacima o trgovanju 21. travnja bila je 247 kuna, ostaje vidjeti. Naime, reinvestiranje dobiti, posebna vrsta ulaganja, otkad je kao mogućnost uvedena za dobitaše, u Saponiji nijednom nije primijenjena. No, pozornost u ovom slučaju plijeni i iznos povećanja: u tu svrhu predlaže se 20 milijuna kuna lanjske dobiti, što znači rast tvrtke od 10 posto, ali i još jedan zanimljiv moment. Tiče se najave pretvaranja Saponijinih dionica s nominalom (300 kn) u dionice bez nominale. Po zakonu, dionička društva u RH mogu izdati dionice s nominalnim iznosom, ali i bez njega, a isto je na snazi i u Njemačkoj, iako se ona dugo opirala tome, potvrdio nam je akademik Jakša Barbić.

Tvrdi da je riječ o korisnom potezu, kako u slučaju smanjenja temeljnog kapitala, tako i kod njegova povećanja. Upravo se njemu sve češće u posljednje vrijeme okreću domaće kompanije, a nedavno i porečka Plava laguna, i to za redovne dionice serije A. Saponijin, pak, daleko najveći dioničar, širokobriješki Mepas Mirka Grbešića, praktički će sam odlučiti na glavnoj skupštini 29. svibnja o tom prijedlogu Uprave. Očekuje se da će se tako  povećati Saponijin kapital iz vlastitih sredstava i bez izdavanja novih dionica koji će iznositi 217,57 milijuna kuna te će se dijeliti s istim brojem 658.564 redovnih dionica serije A, ali bez nominalne vrijednosti.

Predsjednik Uprave Saponije Damir Skender bio je službeno spriječen za pojašnjenje, no Zdravko Pavić, direktor pravnih i kadrovskih poslova, kaže da je riječ o korisnoj odluci. Time će se omogućiti jednostavniji postupak povećanja temeljnog kapitala jer se za razliku iznosa povećanja više neće povećavati broj dionica, kaže, nego će se povećani iznos dijeliti s postojećim brojem dionica, dok vrijednost dionice određuje – tržište. Ova mjera može podići vrijednost dionice, smatra Pavić.

Za financijskog stručnjaka Vladu Brkanića dvojbe nema. Riječ je o povećanju vrijednosti postojećih dionica razmjerno udjelu koji dioničari imaju, kaže, no nepoznanica je kako će tržište reagirati, tj. hoće li za svotu povećanja kapitala porasti i vrijednost dionica ili će, primjerice, to biti umanjeno za rizike. Taj ulog, naime, sadrži i porezni teret koji se aktivira u predviđenim zakonskim slučajevima, kaže Brkanić.

(Poslovni.hr)


65 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.