Miris voljene osobe pomaže da ostvarite kvalitetniji san

Ako spavate u majici svog partnera, zaspat ćete brže i nećete se puno prevrtati u krevetu.

U nedavnom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 155 dobrovoljaca, prikupljeni su jako zanimljivi podaci. Naime, svi ispitanici su u dugim, ozbiljnim vezama, a cilj studije bio je da se sazna u kakvom su odnosu kvaliteta sna i miris njihovih partnera.

Ispitanici su jedne noći, u okviru istraživanja, spavali u ne nošenoj majici, dok su sljedeće spavali u majici voljene osobe. Njihovi partneri su, inače, imali zadatak da svoje majice nose 24 sata bez prestanka, nakon čega su stavljene na led kako bi se očuvao njihov miris.

Rezultati studije pokazali su da su ispitanici brže zaspali i imali kvalitetniji san onda kada su spavali u majici svojih partnera. Doktorica Marlise Hofer, vodeća autorica ovog zanimljivog istraživanja, tvrdi da je miris voljene osobe, u ovom slučaju, imao jednako djelovanje koliko i melatonin, koji se koristi kao sredstvo za miran san, navodi Mind Body Green.

Zanimljiv obrat jest i činjenica da ispitanicima nije prethodno naznačeno koju su majicu nosili tijekom određene večeri. Prema podacima istraživanja, oni su se manje prevrtali u krevetu onda kada su bili izloženi mirisu voljene osobe, prenosi Klix.ba.

Ova nova saznanja govore u prilog tome da se osjećaj smirenosti i opuštenosti koji izaziva prisustvo partnera može oponašati čak i onda kada oni nisu fizički prisutni. Stručnjaci sada nastoje saznati ima li miris roditelja isto umirujuće djelovanje na san djece.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.