Ministarstvo pozvalo ljekarne da se prijave za noćna dežurstva

Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a poduzima sve potrebne radnje i dodatno je intenziviralo aktivnosti na rješavanju trenutačne situacije s dežurstvima ljekarni u gradu Mostaru, potvrđeno nam je iz županijeske Vlade.

”U nakani da ljekarne u Mostaru, a što je njihov primarni cilj, budu dostupne građanima u svakom trenutku, Ministarstvo je pozvalo sve one ljekarne koje ispunjavaju uvjete opremom, prostorom, kadrom, i mogu prema zadanim kriterijima obavljati dežurstvo od 0-24 sata da se jave u Ministarstvo kako bi se kroz taj razgovor i dogovor utvrdilo i odredilo koja će ljekarne biti dežurne”, rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović glasnogovornik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije.

Jedina ljekarna u gradu Mostaru, koja je imala noćno dežurstvo, ‘Apoteka Stari grad’ smještena u Titovoj ulici u Mostaru, prije dvadesetak dana je zatvorena, te su građani ostali bez mogućnosti kupovanja lijekova iza 23 sata.

”Po pravilniku Ministarstvo zdravstva HNŽ-a bi bilo dužno organizirati, napraviti raspored i dogovor s ljekarnama. Naš grad mora imati noćno dežurstvo i mi smo dužni to organizirati, samo je pitanje dogovora”, rekla je za Bljesak.info Miljana Zovko, ravnateljica ‘Gradskih ljekarni Mostar’ te dodala kako je po pravilniku o ljekarskoj djelatnosti, na broj stanovnika grada Mostara dovoljno jedna ljekarna s noćnim dežurstvom.

Vremenskog roka, do kada bi građani u Mostaru trebali dobiti ljekarnu koja će biti dežurna cijelu noć nemaju, no Pavlović ističe kako će Ministarstvo učiniti sve što je u njihovoj moći, kako bi ovo pitanje bilo riješeno skoro na dobrobit svih građana.

”Ono što je bitno za istaknuti u ovom trenutku jeste da svakim radnim danom, vikendima i blagdanima ‘Gradska ljekarna Mostar’ i ljekarna ‘Lupriv’ u ulici Stjepana Radića rade do 23 sata, a ljekarna ‘Europharm’ u ulici Mostarskog bataljuna radi do 24 sata. U ministarstvu su uvjereni kako će ovaj poziv i razgovori koji se vode, vrlo skoro rezultirati te da ćemo imati ljekarnu koja će raditi cijelu noć”, govori Pavlović.

Podsjećamo, iz privatnih ljekarni ranije nam je potvrđeno da će, ukoliko se tako odluči, sudjelovati u dijelu noćnih dežurstava, ali da će onda morati raditi i određene preinake u poslovnicama.

”U slučaju da Farmaceutska Komora na razini Hercegovačko – neretvanske županije donese odredbu da se i privatne ljekarne moraju odazvati i sudjelovati u noćnim dežurstvima mi ćemo se rado priključiti toj inicijativi”, rekla je za Bljesak.info Andrijana Hrkać Maslać, voditeljica ‘Alpha’ ljekarni u Mostaru te dodala kako će u tom slučaju biti potrebno uraditi i određene fizičke preinake u samim poslovnicama.

”Postoje određeni standardi koje takva ljekarna mora zadovoljavati. Uz broj osoblja i kapacitete koje bi trebali povećati, tu su i preinake u smislu promjene vrata i standarda u kojem se u ljekarnama koje rade noću, pacijentima lijek izdaje kroz posebne prozorčiće i slično tomu, no ako se odredba donese, mi smo voljni pristati”, rekla je Hrkać Maslać.

(www.bljesak.info)

1 komentar

  • Tako i treba. Kad bi barem nasi nadlezni predlozili da se u domu zdravlja mogu izvaditi nalazi i iza 10 sati, to bi bilo odlicno! Ma sta predlozili, naredili

Komentiraj: