Ministar u Vladi Republike Srpske ne zna gdje je diplomirao

Ministar u Vladi RS-a Petar Đokić nema diplomu državnog Ekonomskog fakulteta u Beogradu, već dvije diplome privatne poslovne škole ”Megatrend”, piše Centrar za istraživačko novinarstvo (CIN).

U službenoj biografiji ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića piše da je 1991. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. To je prošle godine potvrdio i CIN-u, ali s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu tvrde da Đokić nikada nije bio njihov student.

Novinari CIN-a su otkrili da je Đokić, ustvari, diplomirao na Poslovnoj školi ”Megatrend International Expert Consortium Limited” u Beogradu. Osam godina kasnije, kad je već bio na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS-a, Đokić je zatražio od Fakulteta za poslovne studije da mu prizna diplomu. Kako je ovaj fakultet bio pravni sljedbenik škole koju je on završio, ministru Đokiću je priznata diploma iz 1991. u zvanju diplomiranog ekonomiste u oblasti menadžmenta.

Nakon toga Đokić je na istom fakultetu položio još 13 ispita te 2001. završio još jedan studijski program i postao ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja.

Novinarka CIN-a je tražila da razgovara s Đokićem u vezi sa netočnim podacima iz biografije, ali su umjesto njega iz Ministarstva u e-mailu poslali objašnjenje da ministar, ustvari, ima diplomu s ”Megatrend” univerziteta.

Đokić nije jedini čiji su se podaci o obrazovanju iz službenih biografija pokazali netočnim. Naime, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ranije za CIN rekao da je diplomirao na državnom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Međutim, na ovom fakultetu su rekli da to nije točno, a potvrda o Skakinoj diplomi je stigla s druge adrese, privatnog Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Novinari CIN-a su u listopadu prošle godine pozvali Skaku i pitali ga zašto nije rekao istinu. Odgovorio je da je diplomirao u Travniku i dodao da se ne sjeća zašto to nije spomenuo u prijašnjem intervjuu. U Skakinoj službenoj biografiji na stranici Gradske uprave je pisalo da je diplomirao na državnom univerzitetu u Sarajevu. On je tvrdio da ne zna za to, ali da će taj podatak ispraviti.

Danas u njegovoj biografiji piše da je diplomirao u Travniku, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U Đokićevoj i dalje stoji da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1991.

(www.jabuka.tv) 11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.