Milinović otkrio koje su mu dvije vježbe pomogle da pobjedi koronu i izbjegne respirator | Jabuka.tv

Milinović otkrio koje su mu dvije vježbe pomogle da pobjedi koronu i izbjegne respirator

Nekadašnji Hrvatski ministar zdravlja, sadašnji ličko-senjski župan Darko Milinović, nakon što je prebolio teži oblik covida, vratio se na posao. Opisao je tijek bolesti zbog koje se, u nekim trenucima, borio za svaki udisaj.

Sve je počelo bezazleno, samo povišena temperatura i blaga bol u prsima.

Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju, ispričao je.

No, zatim se između sedmog i desetog dana stanje naglo pogoršalo. Tada svoj dom zamjenjuje covid-odjelom u gospićkoj bolnici.

Došlo je do obostrane upale pluća, nakon toga oba plućna krila bila su zahvaćena i jetreni nalazi su bili loši, bio sam u jednoj dosta klinički ozbiljnoj kliničkoj slici, rekao je.

Takva je slika trajala danima i minute su dijelile župana od toga da ga iz gospićke bolnice, gdje se težim bolesnicima daje samo kisik, presele u riječku na respirator. Stanje se blago poboljšalo pa su mu liječnici preporučili vježbu.

Ispričao je kako mu je jako pomogla vježba koju su mu preporučili liječnici, a to je puhanje balona.

“To je vježba koja izgleda beznačajno, ali je vrlo bitna da rasteže donji dio pluća da bi kisik što lakše došao u vašu krv”,rekao je Milinović.

Spavanje na trbuhu mu je, kaže, pomoglo

Još mu je jedan savjet olakšao muke, kaže, a to je spavanje na trbuhu. Tako se olakšava rad pluća. Zbog svega što je prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, poziva sve one koji ne poštuju mjere i umanjuju opasnost virusa da posjete covid-odjel u bilo kojoj bolnici, piše HRT .

Nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom kaže da se danas osjeća kao da je rukom sve odneseno. Vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati vježbe disanja covid-pacijentima.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj: