Milijuni uginulih pčela u Bosni i Hercegovini posljednjih dana

Na jugu BiH proteklih dana došlo je do masovnog pomora pčela. Pčelari za to krive zaprašivanje usjeva. Nadležni pak za sada kažu da je utvrđivanje uzroka složen posao, izvještava Al Jazeera Balkans.

Milijuni uginulih pčela leže po livadama i oko košnica širom čapljinske općine. Damjan Jarak pčelarstvom se bavi nekoliko desetljeća.

Kaže da je uvijek bilo problema da se pčelinje zajednice održe zdravima, no ovakav gubitak je nezapamćen.

“Najprije sam primijetio ispred nekoliko košnica uginule pčele. To mi nije dalo mira i došao sam ponovno za dva sata i vidio da se pomor pčela proširuje. I svaki put kada bih došao nađem više uginulih pčela.”

[youtube id=”uUoPTgPOr0s” width=”600″ height=”350″]

U tijeku zaprašivanje

Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolirano korištenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja.

Upravo je u Hercegovini u tijeku zaprašivanje velikih poljoprivrednih površina, voćnjaka i vinograda. Korištenje kemikalija, posebno u vrijeme cvjetanja biljaka, pogubno je za pčele.

Svaka košnica vrijedi oko 100 eura. No, oštećeni se pribojavaju da im štetu nitko neće nadoknaditi.

Na vrhuncu sezone u jednoj košnici nalazi se i do 50 000 pčela. Procjenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica.

Pčelari ističu da je prije zaprašivanja bilo potrebno obavijestiti njihovu udrugu, ali i medije, kako bi pčele za to vrijeme ostale u košnicama. No, obavijest je izostala.

Davor Milanović, predsjednik Udruge pčelara u Čapljini, kaže: “O ovom slučaju smo izvijestili i krovnu svjetsku organizaciju pčelara APIMONDIA. Europa uvodi zabranu korištenja pojedinih insekticida i pesticida, a kod nas se oni koriste sve više! Ljudi nemaju osjećaja prema tom insektu, a ne znaju koliko on vrijedi.”

Iz resornog županijskog ministarstva kažu da je utvrđivanje točnog uzroka pomora pčela vrlo kompleksno, a da pčelari moraju platiti usluge laboratorija.

Donko Jović, ministar poljoprivrede HNŽ-a govori: “Mi ćemo tražiti način da se pomogne pčelarima, a sve u skladu sa zakonom i propisima koji definiraju ovakve slučajeve. Mada, kažem, put je dosta složen, jer se mora uraditi ekspertiza na temelju koje se može utvrditi što je točan uzrok tog pomora.”

Povećani gubici

Posljednjih godina američki i europski pčelari prijavili su iznenadne i povećane gubitke pčelinjih zajednica.

U prosjeku, od 30 do 40 posto. Europska unija od prosinca zabranjuje upotrebe tri vrste pesticida. Tu odluku nazivaju “kamenom temeljcem u omogućavanju zdravije budućnosti za pčele”.

No, Bosna i Hercegovina još nije ni blizu članstva u EU. Upotreba pesticida je svakodnevna, a negativne posljedice sve izraženije, javlja Al Jazeera Balkans.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.