Milijarde za propale rudnike u Bosni, a Hercegovini ništa

Nakon što je u njih u zadnjih desetak godina “utrpano” više od milijardu maraka proračunskog novca, aktualna Vlada FBiH opet traži načina da pokrije gubitke koje godinama proizvode rudnici mrkog uglja.

Ponovno pomoć Vlade

Ovaj put su na posljednjoj sjednici donijeli odluku da Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje uputi prijedlog da rudnici u FBiH budu oslobođeni plaćanja cestarine za dizel gorivo u 2014. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju.

Po odluci federalne Vlade od ukupno 28,873.613 litara godišnje, Rudnicima “Kreka” d.o.o. Tuzla odobreno je 2,400.000, Rudniku mrkog uglja “Đurđevik” d.o.o. Đurđevik 2,915.894, Rudniku mrkog uglja “Kakanj” d.o.o. Kakanj 5,500.000, Rudniku mrkog uglja “Zenica” d.o.o. Zenica 220.000, Rudniku mrkog uglja “Breza” d.o.o. Breza 820.00, Rudniku mrkog uglja “Abid Lolić” d.o.o. Travnik – Bila 155.040, Rudniku uglja “Gračanica” d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje 670.000, Rudnicima mrkog uglja “Banovići” d.d. Banovići 15,933.479, te Rudniku mrkog uglja “Tušnica” d.o.o. Livno 259.200 litara dizel goriva.

Rudnici boksita

Ova odluka je, stoji u obrazloženju Vlade, donesena na zahtjev rudnika uglja FBiH, jer oni troše veće količine dizel goriva u svojim postrojenjima, a oslobađanje od cestarine bi imalo pozitivan učinak na njihovo poslovanje. No, nigdje se ne spominje da se od poreza na dizel gorivo oslobađaju rudnici boksita u Hercegovini i srednjoj Bosni, kojima bi ovakva odluka olakšala poslovanje.

Spomenimo da je Vlada FBiH 2008. na diskriminacijski način s 325 milijuna maraka pomogla rudnicima mrkog uglja u Bosni. Tada je ista vlada odbila dati pomoć rudnicima boksita u Hercegovini i srednjoj Bosni, kao i pomoć radnicima bivših velikih tvrtki na ime mirovinskog osiguranja za radni staž.

(Večernji list)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.