Milićević: U narednih pet dana stiže 25 milijuna KM poticaja za poljoprivrednike

Federalni premijer Fadil Novalić i zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević danas su na press-konferenciji u Sarajevu predstavili rezultate rada Vlade FBiH u posljednjih 100 dana, te najavili naredne aktivnosti.

Stotinu dana, smatra Novalić, nije dovoljno za reforme, dodajući da se u narednom razdoblju mora staviti ekonomiju na zdrave noge s obzirom da se Vlada FBiH odlučila na duži reformski put.

”U narednih četiri, pet dana u trezor kao obavezu unosimo dodatnih 25 milijuna KM poticaja za poljoprivrednike, odnosno za proizvodnju u poljoprivredi, a koji nisu bili sastavni dio proračuna”, izjavila je Milićević.

Federalna vlada, kaže, proicira uštede 15 milijuna u naknadama i plaćama, kao i uštede 4 milijuna KM materijalnih troškova navodeći da se svaka marka javnog novca dobro pazi, usmjerava i analizira.

Federalno ministarstvo financija intenzivno, ističe, radi na reformi poreznog sustava.

Sadašnja Vlada kao jednu od prvih reformi uvela moratorij na zapošljavanje, dok je prošla Vlada u prvih sto dana obradila 16 točaka dnevnog reda u kojima je davana suglasnost Federalnim ministarstvima i institucijama za upošljavanje novih kadrova.

”Moratorij na sva zapošljavanja u javnom sektoru će biti na snazi do daljnjeg, a namjera je da se prirodnim odljevom radne snage, smanji broj zaposlenih, te da se i na ovaj način umanje troškovi po osnovu plaće, čime ćemo postići uštedu od 15 milijuna KM”, istaknuo je Novalić.

Vlada sa svojim socijalnim partnerima užurbano radi na usugalašavanju teksta novog Zakona o radu, a koji je okarakteriziran kao prioritetno zakonsko rješenje.

U cilju suzbijanja takozvane sive ekonomije koja uključuje jačanje kontrolnih funkcija i povećanje kazni po osnovu rada na crno, najavio je izmjene Zakona o prekršajima, koje će se razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

Tijekom ljeta, Vlada će raditi na izmjenama zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima radi uvođenja progresivnog sustava poreza na dohodak i izmjene stopa doprinosa kojim bi se obuhvatile i naknade poput toplog obroka, troškova prijevoza i slično.

”To je osjetljiv proces iz razloga što ovim izmjenama ne smijemo oštetiti niti fondove (MIO, zdravstvo), a niti poslodavce. Namjeravamo pojednostaviti procedure uplata to jest dosadašnjih 9 ili 10 uplata na različite račune svesti na jedan ili dva računa, odnosno jednu ili dvije uplatnice”, rekao je Novalić.

Očekuje da će dobiti prijedlog novog modela doprinosa u zadnjem kvartalu 2015.godine.

Također, najavio je donošenje tri zakona u okviru strategije za reformu MIO sustava, a osnovni Zakon je Zakon o MlO-u koji predviđa uvođenje bodovnog sustava, što će omogućiti ravnomjerniju raspodjelu.

”U vrlo kratkom vremenskom razdoblju Vlada će ponuditi i Zakon o uvezivanju radnog staža, odnosno Zakon o uplati neuplaćenih doprinosa, koji će na sustavan način riješiti ovaj gorući problem u društvu i selektivnog i neselektivnog odlaska u mirovinu. Zakon je težak milijardu KM, a počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2016. godine”, kaže Novalić.

Za dva tjedna u Vladu FBiH, potvrdio je, doći će Zakonu o šumama u kojem će se proizvođačima s većim stupnjem obrade dati prioritet u dobavi sirovina iz naših šuma.

”Sada imamo paradoks da naše trupce izvozimo u Sloveniju i Italiju, a naši proizvođači namještaja, zbog nemogućnosti da kupe sirovinu u BiH, kupuju trupce iz Slovenije”, pojasnio je federalni premijer.

Vlada je radila na analizama koje su, smatra Novalić, dale konkretne smjernice za ključne ekonomske reforme i koje su u skladu s budućom Agendom za rast i razvoj, a koja će uskoro biti u potpunosti finalizirana.

U proteklom razdoblju, naglasio je, došlo je do smanjenja vanjskog i unutarnjeg duga za 180,2 milijuna KM.

Ovom prilikom Novalić se osvrnuo na komparaciju situacije iz 2011. godine, navodeći da je Vlada u ovom razdoblju održala 14 redovnih sjednica i 4 izvanredne, dok je u 2011. taj broj bio nešto manji, odnosno 11 redovnih i 2 izvanredne sjednice.

Broj točaka koje su obrađivale razrješenja i imenovanja u našem mandatu je 49, dok je prije četiri godine taj broj iznosio 95. Odnos reformskih točaka je 4 na prema 7, a tehničkih 322 naspram 462.

”Do sada smo imali 23 točke kojima smo obrađivali različita zakonska rješenja, što je za dvije više u odnosu na 2011. godinu. U ukupnom broju obrađenih točaka, omjer je 458 u 2011. godini, u odnosu na 541 na današnji dan.

Međutim, ovo jesu egzaktni brojevi i govore o našem radu, ali prvenstveno poručujemo da Vlada želi doći do toga da Federacija Bosne i Hercegovine svoj prosperitet gradi na zdravim temeljima”, kazao je Novalić na današnjoj press-konferenciji povodom prvih 100 dana rada Vlade FBiH.

(Fena)


1 komentar

  • 25000 000 uh jes dobro ministu nauzimace se procenta od ovih velikih a sitni ce i dalje cekati kao i dosada..Jebem ti drzavu s kojom upravljaju kriminalci

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.