Milenko Bevanda: Zabilježen porast gastroenteroloških oboljenja

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Milenko Bevanda kazao je u intervjuu za mostarski Dnevni list kako je u Hercegovini zabilježen porast gastroenteroloških oboljenja, no ne u znatnoj mjeri.

“Mislim da je u periodu nakon rata porast ovih oboljenja, izraženo u postocima, mali, izuzev tumora probavnog trakta i upalnih crijevnih bolesti, što je rezultat ratnog stresa i neadekvatne prehrane, gdje smo uglavnom jeli konzerviranu hranu”, kazao je Bevanda, dodavši kako ne postoje konkretne brojke o učestalosti ovih bolesti kod nas.

Po njegovim riječima, sve ostalo može se pripisati boljim dijagnostičkim procedurama i boljoj zdravstvenoj osviještenosti pojedinaca.

“S napretkom i razvojem medicine, boljim dijagnostičkim metodama, boljom svijesti pojedinca o vlastitom zdravlju, danas općenito češće otkrivamo različite bolesti, u prvom redu karcinom debelog crijeva”, istaknuo je dekan Bevanda.

Dodao je kako pored stresa i loše prehrane na razvoj gastroenteroloških oboljenja u suvremenom svijetu sve više utječe povećana razina teških metala u tlu, koji tamo dolaze djelovanjem čovjeka.

“Znanstvenici u Velikoj Britaniji pronašli su opasne razine potencijalno smrtonosnih teških metala arsena i kadmija u brojnim poljoprivrednim zajednicama. Prema američkom Centru za kontrolu bolesti, visoka razina arsena može doći iz nekih gnojiva i hrane za životinje”, istaknuo je Bevanda.

(Fena)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.