Milanovićeva inicijativa urodila plodom: Mijenja se dio sadržaja o BiH u NATO-ovoj deklaraciji

Ukopavanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u stav da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Bruxellesu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ipak je urodila plodom.

Kako ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu, kompromis je pronađen u nedjelju poslijepodne, nakon čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, netom prije polijetanja iz Zagreba malo prije 16 sati, i obojica su se složili da je sad sve izglađeno.

Nacrt NATO-ovog dokumenta, zvanog “communique” i napisanog na pedesetak stranica, spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom dijelu, među drugim zemljama, od Bjelorusije i Ukrajine do Kosova, na koje se NATO referira. Hrvatska je proteklih tjedana, tijekom usuglašavanja nacrta tog dokumenta koji će se usvojiti danas na summitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za euroatlantski put BiH, treba izrijekom spomenuti potreba reforme izbornog zakonodavstva, kao i Daytonski sporazum i referenca na konstitutivne narode u BiH.

Velike zemlje saveznice imali su na to primjedbe i opirale se toj hrvatskoj ideji. Uglavnom, kako se doznaje, s objašnjenjem da je to predetaljno, a da takvi detalji ne spadaju u NATO-ove dokumente poput ovog. To se sve zbivalo od par tjedana pa do par dana prije današnjeg početka summita. No, voljom predsjednika Zorana Milanovića Hrvatska se “ukopala” i zaprijetila da neće dati suglasnost na završni dokument summita.

U sjedištu NATO-a su shvatili da je predsjednik Milanović zaista spreman napraviti show tijekom samog okupljanja lidera, a “nama taj show ne treba”, zaključeno je u neformalnim razgovorima u NATO-u, prema onome kako nam je prepričano iz dobro upućenih izvora. Kompromis je, prema onome što smo doznali, ovakav. Izrijekom se spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti.

Konstitutivni narodi se izrijekom ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi.

Summit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završava danas poslijepodne, a očekuje se da će glavna simbolika summita biti povratak Amerike punim srcem i plućima u savez. Nakon predsjednika Donalda Trumpa, koji je prije tri godine na summitu čak zaprijetio da bi mogao povući SAD iz NATO-a (i koji je također htio mijenjati nacrt deklaracije summita, ali su ga suradnici u tome sprječavali, upravo u strahu da ne napravi neku štetu), predsjednik Joe Biden vratio je Ameriku principu kolektivne obrane i shvaćanju da je sama Amerika snažnija sa saveznicima, bez obzira na povremena sitna razmimoilaženja. Biden želi iskoristiti ovaj summit kako bi ojačao NATO i okrenuo ga prema budućnosti.

Velika tema summita je odnos prema Kini kao o “sistemskom izazovu” na koji NATO saveznice žele odgovoriti koordinirano i s većom pažnjom nego dosad. Bosna i Hercegovina u takvom kontekstu nije uopće među prioritetima. Iz hrvatske perspektive ove promjene teksta u zadnji čas možda jesu bitne, ali iz perspektive čitavog saveza i ostalih 29 zemalja to je nebitno jer se ovaj summit ne bavi sadržajno stanjem u Bosni i Hercegovini, samo se na njega kratko referira.

Milanović ne da potpis na završnu deklaraciju NATO-a: Kao da je pisala neka udruga iz Sarajeva

(www.jabuka.tv)42 komentara

  • Zoka udario na Ameriku. Mitski. Bio čovjek dugo u Partiji, a umjesto Staljinu on rekao Nato-u ne. Sutra dan to poreko, pa krenuo zavađati po (dalekom) mu Zapadu višerangirane sa nižerangiranim utopistima, zarad Mileta i Ace koji trpe nekakve nelogičnosti i nenormalnosti. Vjerojatno će Amerika i Engleska biti zemlja proleterska, ako Zoka uspije okupiti dovoljno nepismenih.

 • Dobro upućeni izvori o neformalnim razgovorima i NATO vijećanju samome u sjedištu Saveza, tvrde da je ovo voće i povrće sa tržnice sve posipano. Bolje je posadit malo svoga. Isto tako, da je najbolja frizura je u lounge&beauty fashion saloon-u: “Đole šampion piramida and Šaban Grand style-ing” kraj pekare u sklopu novootvorenog stambeno-prodajnog tržišnog kompleksa, gdje je nekada bilo drveće.

 • 2010. dao je otvorenu podrsku Komsicu na izborima, stavio Vesnu Pusic da se bavi vanjskim poslovima RH, a citav mandat je kad god mu je odgovaralo da se ne mijesa RH u poslove BiH.
  Sad vide da je takva politika promasena, i da ostane na vlasti ovako radi. Drago mi je, i podrzavam ali samo se moze reci NAPOKON. Bolji od Koli, Ive, Stipe sigurno po ovom pitanju ali mu ne mogu zaboraviti one dane, niti bi itko trebao. 2 mandata Stipe, Ive i Sanadera, Kosorke i njegove Vlade su nam samo odmogli a kad se najvise stete ucinilo

  • Lik kaže, “stopirat ću deklaraciju ako se u njoj ne spominje konstitutivnost naroda”. Deklaracija se usvoji, a u njoj se ne spomene konstituvnost. I kako je to uspješno? To jest plod, odnosno komedijaški postupak najave stopiranja jest urodio plodom, ali suštinski kakvim, ako znamo da su građanska prava univerzalna i odavno definirana univerzalnim deklaracijama o pravima čovjeka i građanina.

   Shvati da je Milanović tragikomičan lik. Tek nedavno mu je postalo jasno da suverenitet, prema istim građanskim deklaracijama, proizilazi iz naroda, a ne iz partije. A iako mu je postalo jasno, on ne mari kvalitativno do tog istog naroda, već je na prjevaru uzjašio na vlast, glasovima ljudi koji mu ni u snu ne bi dali glas za ove komediju i travestiju što izvodi, obračaunavajući se populističkim metodama sa kolegama partijašima, nekada suprotstavljenima a nekada jedinstvenima.

    • Jel imaš možda neki problem sa vidom i sluhom odnosno sa čitanjem i slušanjem?

     “Stopirati ću”, kaže lik, “usvajanje deklaracije ako se u njoj ne spominje konstitutivnost”.

     Konstitutivnost se, u usvojenoj deklaraciji, ne spomene.

     Jedino što je u konačnici, izgleda, stopirano, jeste sposobnost razumijevanja pročitanog odnosno rečenoga, u određenim slučajevima.

    • Sa toliko neznanja i nerazumijevanje sveukupnog clanka ti si samo pokazao kolika je niska tvoja inteligencija. Bravo za komentatora u 12:19 i 11:42 koji su shvatili da se podrazumijeva i taj dio o konstitutivnosti jer se isti spominje u daytonskom sporazumu.

     Znaci u konacnici da je Milanovic stopirao odnosno u ovom slucaju odobrio deklaraciju jer je dobivena konstiutivnost u smislu Daytona, ne treba se izricito ta rijec pisat jer je vec navedena u Daytona, nadamo se da si i ti razumio.

     • Milanović je, što je potpuno očito, ovime stopirao moć razumskog rasuđivanja kod pojedinaca i simpatizera.

      Jer kako drugačije objasniti ovo:

      “Stopirat ću”, tvrdi lik, “deklaraciju ako se u njoj ne spomene Dayton i konstitutivnost”. Konstitutivnost se ne spomene, Dayton se spomene, a usvoji se Deklaracija.

      Pitanje glasi: što je, naime, ovime stopirano?

 • Milanović je državnik, a ne Plenki magarac, na svaki sastanak ide skinutihgaća. I kara ga ko god stigne, birokrat glupi, samo sluša sta mu se naredi.

 • Ma najbolje da ga dovedete kao i Josipovića u samostan na Brigu da i on malo pogazi po prolivenoj hrvatskoj krvi.

  I Mesić se dičio hrvatstvom u svoje doba…

 • Dakle svi koji mislite da političari samostalno donose neke odluke, mislite i da je farmaceutska industrija tu radi našeg zdravlja a vojna industrija radi mira. Jeste li vi neke missice šta li? Ovaj prištavi EGO lik je bio premijer i šta? opet Komšić i opet tlačenje. Sad je predsjednik i šta? ložite se budale kad mozga nemate.

  • Dakle ti posušak misliš da HDZ i SDP imaju neku svađu? Da dva najbolja prijatelja ZOKI I PLENKI imaju svađu? 30 godina se PROVODE, ZABAVLJAJU I UŽIVAJU na naš račun i tebi je Milanović svitla točka?. Sad su skupa stali u promociju svoga nasljednika TOMAŠEVIĆA. Po nalogu svojih gazda. Pa se nemoj sutra čuditi kad ti muškarac bude ” osoba bez menstruacije” a žena” osoba s menstruacijom” kako muške i ženske naziva MOŽEMO. Evo i kravama će staviti maske radi podrigivanja koje zagađuje okoliš. I zajebavat će se s nama na sve moguće načine jer vi pratite HDZ I SDP a ne vidite ništa od onoga što se događa ispred nosa.

 • Ovo je čak i puno bolje nego da se spominje samo konstitutivnost, a plus svega toga u dokument je ugrađena i obvezatnost promjene izbornog zakona!
  Bravo predsjedniče!
  Sviću dani, nove zore… 💪

   • Hrvatima su nasiljem USRANIH PREDSTAVNIKA oteta PRAVA koja su potpisana Daytonom. I ovaj USRO i Plenković su ŠUTILI ili PODRŽAVALI te odluke. I sad vi mislite da se oni bore za nas. I borit će se dok nam se ne zatre TRAG ovdje a nije daleko od toga. GLUPANI

 • Tako rade nepokvareni ljudi,bravo ,nije bitna nacionalnost,vjera,ideologija .Bitno je samo da si ČOVJEK,onda se sve rješava lako.

 • Najviše jada Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su zadali lupeži poput Čovića, Jelavića Sanadera, Plenkovića, Kosor sve redom partijaši iz HDZ-a te bivši HDZ partijaš Stipe Mesić i jedan partijaš iz SDP-a Josipović. Hrvatska se usrećila sa kriminalcima iz HDZ i SDP sve bivši komunisti ili njihova djeca. Milanović za razliku od svih navedenih ljigavaca ima stav.

  • Znas li ti uopce sta je stav? Oni su losi bili jer nisu imali stava? Imali su stav da ih je briga. A mos mislit sto Covic ne radi s Milanovicem sad …

   BiH se sve diglo sto je Milanovic prakticki Covicev glasnogovornik a vi tu prdite neke gluposti. Kad vec spomeni Mesica u HDZu skupa s njim je bio Stipe koji je s njim probao preuzeti HDZ od Tuđmana. Ne zaboravite sto je Zoki pricao 2010. Bio je odrasla osoba, politicar Hrvat, pravnik i znao je kakav je Izborni i sto znaci za nas Komsic. Ta bio je Komsic vec jedan mandat odradio.

   Ali sad ima stav kaze 😅 4 godine premijer bio, mogao je mnogo vise a on nam Vesnu Pusic dao da se bavi s BiH. Sad malo zalaje a u vas odmah odusevljenje. Samo kazem, vidit cemo. Prvi cu mu priznati zasluge ako ista konkretno bude.

 • Ovaj nešto nastoji, za razliku od (pre)napuhanog Plenki-anemičnjaka, koji ni o čemu pojma nema. Udbašev sin, to mu je glavna kvalifikacija.

 • Za 13:29 i 14:34 – ha ha ha. Bože moj. Čuj, Mujo… 🤦‍♀️🤦‍♀️

  Ha ha ha. Ja sam žensko, 100%.

  Vidi vako – ja ne mrzim i ne vrijeđam one koji ne misle i ne vide kao ja. No mene su odgojili ljudi koji su me naučili da volim svoje i poštujem tuđe, znaš, ono, tipična hrvatska obitelj koja nije krala nego je naučila živjeti od svog rada.
  Nego, kaži ti meni ako su ti možda već javili iz komiteta da li je nakon Milanovićeve podrške nama Hrvatima u najavi i podrška Vesne Pusić?

  • Za 18:09 – da, vremena su se promijenila pa je politika i da Pupovac sjedi u Vladi. I da u nekim selima oko Vukovara ne smiješ proći s hrvatskom zastavom. Isto politika.

   Kako god bilo, danas sam već tu negdje napisala – da u onome koji je jučer bio Titin, a danas Franjin, nema čovika. Ili si oduvijek bio, ili nisi nikad pa ni sad.

 • za marabellu okani se ti komentara o politici pricas seljacke price cita li ti covjek komentare yena je za madraca a ne za mudraca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.