Milanović razgovarao s finskim predsjednikom, Hrvati u BiH bili glavna tema

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, razgovarao je u petak telefonski s predsjednikom Republike Finske Sauliem Niinistom.

Tema razgovora dvojice predsjednika, a kojega je inicirao Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Milanović je prenio finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

U razgovoru je Milanović detaljno informirao Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske.

Interes je Hrvatske, istaknuo je Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je Milanović u razgovoru Niinistu.

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik pozvao je Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH.

(www.jabuka.tv | Foto: Marko Prpić/Pixsell)

17 komentara

 • predsjedniče Milanoviću…da više ništa ne reine javno u korist Hrvata u BiH od mene i moje Obitelji imaš 8 glasova zagarantiranih !!!
  Do sada se nije rsko pozirivno izjwšnhavao nijedan predstavnik hervatske vlasti.
  BRAVO Milanoviću !

 • predsjedniče Milanoviću…da više ništa ne rekneš javno u korist Hrvata u BiH , od mene i moje Obitelji imaš 8 glasova zagarantiranih !!!
  Do sada se nije nitko tako javno i izravno izjašnjavao nijedan predstavnik hervatske vlasti.
  BRAVO Milanoviću !

 • Stvara li se ovo antikradezenjarska koalicija i u Hercegovini i to zamislite komunistička. Ma nisam ništa manje niti očekivao od naših ljudi s obzirom sa se evo punih trideset i kusur godina kunu u druga Vranju i njegovo hrvatstvo, a čovjek ima učestvovao u smaknućima obitelji po Macelju, Lepoj Bukvi i mnogim poslijeratnim stratištima širom Slovenije, RH i BiH. Naravno da su tateki dvojca Pljenkovića i Milanovića bili revni izvršitelji smicanja “narodnih neprijatelja” pa je logično da Hrvati HRHB boluju od Stockholmskog sindroma. Kako drugačije objasniti ovu histeriju za drugom komunistom Milanovićem nego bolešću, istom bolešću kao i drugom Vranjom i njegovim uguzbegovima.

 • Koliko vidim Milanović se bori ta one koji dobiju najviše glasova Hrvata a to je HDZ i Čović. Sada će vjerojatno biti uključen HNS što znači većina hrvatskih stranaka. Milanović zna da su DF ili SDP muslimanske stranke u BIH i to gore, rigoroznije i bezobraznije u napadu na Hrvate od SDA. To je svima jasno i strancima osim nekih naših osunećenih mozgova.

 • Ovo se nece svidjeti Bakiru. Sad ce on svojim “medenim rijecima” potrcati da se zali kod zapadnih ambasada. Svaki dan vidimo bosnjacke trikove. plan im je da i u RSu izaberu jos jednog Komsica. Kandidirali su Vojina Mitrovica za srpskog clana predsjednistva. Ali, tu ce se za…ati. Ovaj pokusaj da dobiju treceg bosnjackog slana ce im se razbiti o glavu. Bosnjaci ce naivno birati Mitrovica misleci tako da ce dobiti u predsjednistvu jos jednog “Sejdu Bajramovica”. Timece samo povecati izborne sanse Dodiku, jer ce bosnjacki glasovi otici “Sejdi” umjesto opozicionom kandidatu RSa. Dodik sada zadovoljno trlja ruke. Pobjeda mu je sigurno zagarantovana, mada i bez toga nije bila upitna, a opozicioni rival mu tek sada nema nikakve sanse.

 • milanović.razgovaro.sa finskimn presjednikom.tema razgovora bila o hrvtima u bih.milanoviću.tisi prosjak.milanoviću đzaba krečiš.započosi.prijavu
  igru.ta.igra nama odgovara gurućemomi tebe pod led.tisi politički fakin

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.