Milanović: Oni zapravo rade na unitarizaciji BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja, stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio Dnevnik.ba.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je pak on uzvratio da čelnik HDZ-a često “provocira Bošnjake”.

Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine, rekao je Milanović.

Po njegovim riječima na taj način se svjesno ciljano radi na štetu Bosne i Hercegovine.

Dodik: Izborni zakon ne treba mijenjati

(www.jabuka.tv)

12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.