Milanović: Notorno sam poznat i ozloglašen u nekim stvarima, ali želim se mijenjati

Zoran Milanović, bivši hrvatski premijer i aktualni kandidat SDP-a za predsjednika RH, posjetio je u utorak Motovun, u kojem je u večernjim satima otvoren tamošnji filmski festival.

Obrazlažući kako to da je došao, rekao je da mu je “tu lijepo”.

Lijepo mi je tu, a opet rijetko dolazim. Zadnji put sam bio 2007. Nije me trebalo dugo nagovarati, rekao je Milanović.

Na pitanje novinarke RTL-a je li njegov dolazak u svrhu kampanje za predsjedničke izbore rekao je da “s njom ne bi ni razgovarao da nije u kampanji”.

Naravno da je to neizbježno i da je dio kampanje, kazao je Milanović.

No, dodao je i da je ljeto pa ljude ne želi traumatizirati svojom kampanjom.

Nije još pogledao “Generala”

Ja sam notorno poznat po nekim stvarima, i ozloglašen u nekim stvarima, odobroglašen u drugima, mijenjat se hoću – u nekim stvarima. Malo, ali to sam ja. Imam 52 godine, imam ogromno iskustvo u državnim poslovima, rekao je Milanović ne želeći mnogo govoriti o političkim temama.

Ekipu RTL-a zanimalo je i je li pogledao film “General” o Anti Gotovini te što o njemu misli.

To je kao da vam govorim o Motovunu na račun razglednice snimljene prije 30 godina s dva kilometra. Vidio sam samo trailer, to je nedovoljno da bih išta rekao. Gotovinu znam osobno i ne znam koliko je sudjelovao u snimanju tog filma. Pretpostavljam da je nezahvalno da se filmovi snimaju s tako male vremenske distance, makar vjerujem da je vrlo afirmativan spram Gotovine, rekao je kandidat Milanović.

Istaknuo je da još nije pogledao ni Dnevnik Diane Budisavljević, potresan film o ženi koja je spašavala djecu iz NDH-ovskih logora, a koji je upravo osvojio tri glavne nagrade na Pula Film Festivalu. No, istaknuo je, voli gledati filmove.

Blade Runner mi je bio genijalan film, ’83. sam ga gledao na terasi kina Zagreb, pobjegli smo s nastave, na kraju sam ga gledao sam, ostali su otišli na neko treće mjesto. Nisam previše gledao SF, ali taj film je i dan danas za mene vrhunac produkcije i estetike za to vrijeme.

Ovogodišnji MFF za glavnu temu ima populizam, pa je bivšeg premijera i novog-starog političara bilo logično pitati što misli o populizmu.

Uvijek je bio tu i on sam po sebi može biti simpatičan, ali kad je sljubljen s mržnjom i predrasudama, onda to nije populizam nego mržnja prema drukčijem, nepoznatom. Ima populista koji su komični, koji su ideološki neodređeni kao prazna tikva, bez boje i okusa kao sveta vodica, ali ima i onih koji su hejteri. Postoje u Europi pokreti i stranke koji su hejteri, rekao je Milanović

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.