Milanović na svečanom prijemu uručio odlikovanja u povodu Dana Oružanih snaga RH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović na svečanom je prijemu u svome Uredu u petak dodijelio odlikovanja pripadnicima Hrvatske vojske u povodu Dana Oružanih snaga RH te pozvao na razbor i oprez u današnjim “turbulentnim vremenima”.

Milanović je u obraćanju u povodu Dana Oružanih snaga RH – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske upozorio na turbulentna vremena u kojima se nalazimo i “velike promjene koje nam se odvijaju pred očima, sa strane, iza leđa”.

Podsjetivši na “jedinstven put” koji je prešla Hrvatska, a koji nije prošla “ni jedna članica EU”, istaknuo je kako nam iskustvo nalaže “pametan, razborit stav i oprez”, piše Hina.

Zalažem se i zalagat ću se i dalje za razum, suradnju, ali skepsu kada su u pitanju velike riječi, koje se tiču velikih stvari, koje se tiču događaja kamo naš pogled ne doseže i gdje naše uho ne čuje. Tako je bilo, tako je danas i izgledi da će se u tom smislu nešto promijeniti nikakvi su, rekao je predsjednik Milanović.

Nama je bitno da uredimo svoj život u zemlji u kojoj živimo, koju gradimo, koju čuvamo i koja nam je jedina i do koje je jedino nama stalo, dodao je te u tom kontekstu istaknuo da sa susjednim državama treba pokušati u dobroj vjeri graditi što je moguće bolje odnose, poštivati ih.

Katkad biti i tolerantan i progledati malo kroz prste i biti svjestan i situacije u kojoj se Hrvatska u odnosu na neke od njih nalazi, a ta situacija je bolja, ne superiorna, ne nadmoćna, ne ohola, nego naprosto povoljnija, dodao je.

Glavno obilježje, glavna karakteristika koju “u danim okolnostima nesigurnosti, nejasnoće i promjena trebamo iskazati je – oprez i skepsa, poručio je.

Možda se pokaže za 10 ili 20 godina da je ovo bilo samo jedno obično malo uzburkano i turbulentno vrijeme, ali ne čini mi se tako. Događaju se velike promjene i u tim promjenama treba ostati svoj na svome u doslovnom smislu, na teritoriju i u glavi. Ne zanositi se, ne obećavati se, ne trčati pred rudo, kao što narod kaže, nego gledati svoje i gledati da si urediš život tamo gdje živiš u svojoj kući i ponovit ću još jednom, sa susjedima, poručio je Milanović.

Uz odlikovanja, na prijemu su dodijeljene i odluke o promaknućima te pohvale zaslužnima za uspješno obavljene zadaće i ostvarene natprosječne rezultate, a Milanović je svima zaželio lijepe karijere, zdravlje i sigurnost njihovim obiteljima.

U ime odlikovanih riječi zahvale uputio je brigadir Ivica Kranjčević, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Ureda predsjednika RH, koji je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu odlikovani su pukovnik Željko Javorović i časnički namjesnik Dario Vukošić.

Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana odlikovani su pukovnik Tonći Aračić, kapetan fregate Srđan Bilić, pukovnik Josip Granić, kapetan fregate Robert Radić, pukovnica Sandra Zorica, kapetani korvete Tomislav Jadrić i Alen Marić, satnik Dominik Jerinić, časnički namjesnik Davor Pavlović, stožerni narednici Željko Hrabar i Miroslav Križanović, nadnarednik Žan Marsel Bušić, narednik Dražen Petrinec i desetnik vojni specijalist Zoran Baković.

(www.jabuka.tv | Foto: Hina)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.