Milanović ljutito poručio: Nijedan hrvatski vojnik neće ići u rat

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da nijedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu dok je on vrhovni zapovjednik vojske i optužio premijera Andreja Plenkovića da bi on, da može, odveo Hrvatsku u rat u tu zemlju.

Milanović je reagirao na Plenkovićevu izjavu da su “nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika” pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, prenosi Hina.

Plenković je to rekao dao dan nakon što je sudjelovao na sastanku zapadnih saveznika u Parizu na kojem je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio mogućnost da europske članice NATO-a pošalju vojnike u Ukrajinu, uz naglasak da ipak zasad o tome nema suglasnosti.

Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa summita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini, rekao je Milanović u priopćenju.

Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako ‘Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu’ samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i predsjednika Republike za takvu ludost, dodao je.

Milanović smatra da Plenković “do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu”.

Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini, istaknuo je Milanović.

Premijera je “zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njenih građana” upitao o čemu se točno razgovaralo u Parizu i šta je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske.

U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?, upitao je Milanović.

U priopćenju se ističe da je Milanovićev stav “čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu”.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života.

Hrvatska uvodi vojni rok, ministar objasnio tko će ga morati služiti

(www.jabuka.tv | Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

17 komentara

 • Laze, ratni rokovi, obuke sirom EU, Svedska u NATOu. Pripremaju se za napade, ne na obranu. Samo budaletina i mangup ovom HOS-alergicaru viruje.

 • Dobro je Milanović reka.
  Na mala vrata se uvodi cijela Europa u rat sa Rusima, neka potpišu primirje i mir je. Rusi će uzet ono što sada drže to je sto posto, pa je bolje da se to odmah završi nego da ginu ljudi i da se prave toliki troškovi a da ih nije mogla bi Europa živit u blagostanju.
  Koje su to gluposti, da ginemo za tuđi interes.

 • Koliko je ukrajinaca bilo u ratu u Hrvatskoj, nitko. Ja bih poslao tamo udbašenka plenkovića i sve hadezeovce pa neka se bore.

 • Njihov problem,ujedno i problem “zapada”, je u tome da ne mogu nekoga prisilno poslati u rat. Ko tebe može natjerati na nešto što ne želiš, taman da si i profesionalni vojnik. Braniti kućni prag je nešto sasvim drugo. Adio Mare

 • Kad imaš vojnika pod ugovorom možeš ga poslati i u p.m. i zaboraviti.
  Samo možeš li ti to platiti.
  Hrvatska treba još dvije prof.brigade.

  Vojni rok BUDALASTINA.

  Vojnik pod ugovorom će slušati onoga tko mu više plati.
  Isplatu odobrava Plenki a ne Zoki

 • Ameri guraju citavu EU u rat i ekonomski kolaps. Ali na zalost ove budaletine iz Brisela to ne vide. Ne širite vise sukobe niti u Ukrajini a ni sire na druge drzave. Naprotiv da je pameti, mudrosti pričalo bi se o primirju i prekidu sukoba. Da je pitati vojnike, mladu djecu u rovovima ukrajince i ruse zasta ratuju i za koga. Jadni nebi znali odgovor. Ali eto Zelenski, Putin, Ameri, Makron, Englezi oni znaju zbog cega se vode ovi nesretni ratovi u kojem ginu nedužni ljudi, djeca, mladost. Milanovic je upravu, niti jedan hrvatski vojnik ne treba ici u rat nigdje. Mirovne misije da, rat ne..! Plenki ako zeli neka ide ako je anemiju izliječio. Kao anemican mladić nije htjeo i mogao braniti RH nego je pobjegao vani daleko na sigurno a sada kao anemican bi slao tuđu djecu u rat koji nema veze sa RH… Stoka..!

 • Nemoojtee takooo narode,nneeeemojjteee.AP je ovih dana kažu po hitnoj proceduri na obuci u Sahari . KAŽU BORI SE NA ŽIVOT I SMRT S LAVOVIMA ,ZMIJAMA,KROKODILIMA, IZDRŽAVA NADLJUDSKE NAPORE BEZ HRANE I VODE ČAK PO 7 DANA.
  Kažu, da će odmah dobit orden “Legije Časti” jer je iznimno jak,borben,izdržljiv,bezkompromisan u borbi prsa u prsa i da će kao takav ići u Ukrajinu naoružan do zuba na prvu liniju i suprostaviti se Rusima. Kažu i da je potpisao da neće tražiti smjenu s prve linije pola godine pa da se svi drugi smjenjuju 16 puta.To je ljudina ,to je borac za Ukrajinu i Zelenbaća.Ipak više za zelenbaća.Kažu napadat će uz pjesme pobjednice na EUROSONGU UKRAJINKE ROKSANE, eto to je naš AP, naš Andrija anemični, pardon HRABRI.
  I još kažu povest će gospoju da kuva borcima a on će govorit jeli osolila zelenje.AP POP.ŠI.

 • pa hrvatski vojnici se nisu se opravdali odnosno haŝki suda ih je nepravedno optuživao ŝto su branili braću u BiH,….pa kako će se opravdati da idu u tuđu zemlju Ukrainu.

  Ili je to opravdano ako braniŝ tuđe interese.

 • pa hrvatski vojnici se nisu se opravdali odnosno haŝki suda ih je nepravedno optuživao ŝto su branili braću u BiH,….pa kako će se opravdati da idu u tuđu zemlju Ukrainu.

  Ili je to opravdano ako braniŝ tuđe interese.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.