Mikulić: Učenicima nećemo uzeti cijele zimske praznike

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH oglasilo se oko nadoknade nastave u srednjim školama tijekom zimskih i proljetnih praznika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U javnosti od jučer kruže razne dezinformacije oko nadoknade nastave učenicima srednjih škola, koja je nužna zbog višednevnog štrajka zaposlenika srednjih škola. Smatramo da u ovo vrijeme pred Božić, nije vrijeme za neistine i prozivanja koja se proteklih dana vežu za odgojno-obrazovni sustav.

Ovim putem vas obavještavamo kako su izmjene službenog kalendara rada srednjih škola u izradi te još uvijek nisu objavljene niti se u istima planira nadoknada u sve dane učeničkog odmora.

Planira se nadoknada u vrijeme dijela zimskih i proljetnih praznika kao i produljenje nastavne godine u lipnju. Božićni blagdani su ostavljeni učenicima da ih provedu u krugu svojih najbližih, bez školskih obaveza.

Moramo napomenuti da će plan nadoknade biti teško donijeti i realizirati zbog obaveza učenika, prvenstveno maturanata (pripreme za državnu maturu), ali vjerujemo da će se isti poštivati te da će nastavnici u školama imati sluha i razumijevanja za one zbog kojih su tu, navodi se u priopćenju koje potpisuje ministrica Ružica Mikulić.

Obavijest o početku nastave u ŽZH

Sindikat srednjih škola ŽZH: Drago nam što je prevladao glas razuma

(www.jabuka.tv)

54 komentara

  • Ona je najveći krivac. Ta nista nikad nije učinila za prosvjetu. Samo prima placu, ne dolazi na radno mjesto. A premijeru ne smije zucnuti.

 • Plan nadoknade za maturante teško donijeti .Draga ministrice trebali ste na njih misliti kad je krenuo štrajk .Kasno ste se javili .

 • Zasto se nije mislilo na ucenike kad je strajk najavljen i poceo. Budala je svaki roditelj koji djecu za Bozice i izmedu Bozica i nove godine pusti i posalje u skolu. Djeca su postali zrtve pokvarenih profesora i jos pokvarenijih politicara. Ovo su mogli dogovoriti u prva 2-3 dana strajka. Zasto da nesto bude normalno kad je bolje komplicirano. Sad tJ svoj ego lijeciti na djeci. Ne moze…! Stoko pokvarena…

 • Stvarno nema pojma glupaco jedna kote stavi na to misto a vi roditelji ako imate išta u glavi nećete slat djecu u skolu na ova dane što je rekla ajmo svi u skolu misto dice da jih samo damo do znanja dane mogu od naše djece raditi budala .

 • Na pogrešnoj ste adresi dragi roditelji. Nisu profesori krivi zato što je štrajk trajao 16 dana, nego Vlada koja nas je ignorirala u samom početku.

 • Šta je sa osnovnom školom, obaveznim školovanjem,temeljem obrazovanja, trba li njima povišica, srednja nije obavezna. Oni gore dobiju gotove ljude sa dobrim temeljima, samo ih jos malo dorade.

 • Djeco ne idite u skolu zasto nisu strajkali ljetos tri mjeseca bili na odmoru njihov odmor se ne dira jadnu djecu maltretiraju djeco imate pravo na odmor i ne dajte da prave mazlune od vas

  • Jure, hajde ti meni reci bi li ti strajkao za vrijeme odmora?
   Koje gluposti valjate…
   Da su ljetos strajkali rekli bi ima da su budale, je li tako???

  • Strajka se za vrime radnog vremena i to se zna od kad je Boga i svita jer da strajkaju za vrime odmora ne bi imalo smisla… sta sad odmor im je a oni strajkaju nece radit nidje veze rekli bi da su ludi. Osim toga profesori nisu krivi sto je strajk ovoliko trajao nego upravo ta ista ministrica i vlada jer nisu intervenirali jer su kontali ignorirat cemo ih pa ce se vratit na radna mista ali od toga nije bilo nista i sad su ucenici ljuti jer ih se steti ali kakva nam je drzava ni ne cudim se

 • Čisti ministricin trik da navuče grozne komentare na profesore pa onda ispadne spasiteljica.
  Ova ministrica nije nikada došla u Gimnaziju/Strukovnu otkad joj traje mandat. Nikad se nije zanimala kakvi su uvjeti u školi, kako se radi, kako napreduju učenici i profesori. Nikad nije pitala kako bi ona mogla pridonijeti poboljšanju nastave. Nikad se nije zalagala za naš boljitak, odnosno nikad nije radila svoj posao.
  Ministrica profesore i nastavnike zove “oni” kao da smo tuđi, a trebala bi biti uz nas i osluškivati potrebe školstva.
  Evo zanemarimo na trenutak niske plaće profesora.
  Meni kao profesoru mnogo je gore vidjeti kako izgledaju učionice, kako su izbušene i nakaradne ploče po kojima pišemo, kako izgleda učenički WC. Ja sam u tu školu išao prije 25 godina i WC nikad nije obnovljen, smrdi na kilometar. Meni je žalosno kad vidim da naši političari imaju skupe automobile, luksuzne kuće i stanove i troše novac na svoje gluposti, umjesto da ulažu u nešto vrijedno tako da učenici imaju dostojanstveno mjesto boravka i valjanu nastavu.
  Dalje, trebali bi ulagati u nadogradnju obrazovanja za nastavnike i profesore kako bi bili što kvalitetniji u izvođenju nastave. Nastavnik nikada ne smije i ne treba prestati učiti.
  Nije mi jasno kako svi mogu ovako drvljem i kamenjem na profesore i izgovoriti onolike bljuvotine da se čovjek zapita kud ide ovo društvo i odakle dolazi ovoliko bijesa.
  Shvaćam da ima ljutih učenika i da ima loših profesora, ali opet ne može se ovoliko generalizirati kao da nitko živ ne valja.
  I mi smo kao profesori ljuti na ministarstvo i Vladu, ali evo opet se nadamo da će biti dovoljno dobra u njima da djeci omoguće barem nekakav raspust i da će spriječiti štrajk u osnovnim školama da ne izgube ovoliko radnih dana koliko smo mi izgubili.
  Mogli su i naš štrajk speiječiti, ali evo nisu imali sluha. Sada to ima ovakve posljedice i moramo otrpjeti i mi i učenici.
  Ne znam da ima ijedan profesor koji voli štrajk i nadoknadu nastave. Mi smo najsretniji kada nastava ide normalnim tijekom. Pregovore s Vladom o našim plaćama vodili smo mirno i bez remećena nastave 3-4 godine. Nitko to ne zna i nikoga nije briga dok nije došlo do ovakvog kaosa. Kaos sada treba prevladati i smiriti strasti kako bismo mogli što normalnije odraditi ostatak školske godine.

  • Prof
   S dijelom napisanog se slažem.A ovo drvlje i kamenje dolazi jer je i roditeljima svega dosta.Naša djeca su ovim štrajkom puno izgubila,a pogotovo maturanti.I djecu se napada od strane prof da su neodgojena.Jesu li djeca kriva što ste nezadovoljni plaćom?Vaš posao ste sami birali,za njega treba imati volje i ljubavi za raditi ga.Djeca su naša budućnost,posao s djecom bi trebali birati ljudi koji vole djecu a ne da svoje frustracije i životno nezadovoljstvo istresate na djeci.Zato se nemojte čuditi bijesu.

   • Upitno je jesu li profesori napisali da su djeca bahata. Iza ovih komentara može se skriti bilo tko. Da se mora napisati pravo ime i prezime, ne bi bio nijedan komentar napisan.
    Osobno nikad nisam imao takvo mišljenje o učenicima i volim sve svoje učenike i ulažem u njih i vrijeme i trud i strpljenje i nastojim dati sve od sebe da prenesem njima ono što znam i ono što im treba za upis na fakultet. Zato me osobno i bole ovakvi grozni komentari. Profesorima treba mnogo vremena, istražvanja, živaca, motivacije, entuzijazma, snage i stručnosti da odrade školske sate i da zadrže sve to iz godine u godinu.
    Tko nije radio u školi i tko nije kvalitetno izveo nijednu nastavnu jedinicu, nema pojma o čemu priča i ne može ovaj posao izjednačavati s nekim drugim poslovima. Profesorski posao zapravo je poziv i treba ga savjesno obavljati. Stvarno volim svoj poziv i rad s djecom me urećuje. I vjerujem i znam da ima mnogo profesora koji tako razmišljaju i trude se biti što bolji. Zato mi nije jasno kako mi kao kršćani i katolici možemo ovako napadati jedni druge i istresti iz sebe ovoliko zlobnih komentara. Ponavljam, znam da ima i loših profesora i nastavnika kojima nije mjesto u školi, ali ne vidim da se itko ikada poduzeo da se te ljude udalji s tih radnih mjesta. Taj dio ne mogu obaviti kolege profesori. Samo roditelji i učenici mogu izraziti direktno nezadovoljstvo i tržiti neko rješenje. Međutim, kad dođe do toga da treba zaista djelovati, svi se razbježe i ušute.

  • Ne znam u kojoj školi radite, ali nije ovakvo stanje u svakoj, mislim na unutrašnji izgled škole. Imam dijete u osnovnoj i srednjoj u Posušju. Razlika je velika. U osnovnoj sve djeluje uredno, nema čudnih mirisa kad dođeš na informacije, zidovi čisti, dvorište poprilično sređeno… Možda je stvar ravnatelja,profesora, možda onoga tko financira, evo ne znam… Treba obnoviti i onda se pobrinuti da učenici ne šaraju stolove, zidove, buše ploče i sl. U prof. treba ulagati i tehnički i obrazovati ih. Lijepo je čuti od djeteta da im prof koristi pametnu ploču, grupni rad…, a za to treba i znanja i volje. Podržavam svačiju borbu za osnovna prava pa tako i vašu. Nadam se da će se sve nadoknaditi kvalitetno, a ne samo zadovoljiti radne dane na papiru i žuriti s gradivom.

 • Politika treba donijeti zakon o zapošljavanju u javnu službu, sa svim koeficijentima koji daju najviše bodovanja za određeno radno mjesto,i to javno obznaniti da svi građani znaju na čemu su, ne samo u službenom listu jer to čita samo 1% ljudi, nego u svim javnim medijima. Bez figa, nek rade najkvalitetniji, kome to nije u interesu taj nije normalan. Bodovanja komisija su besmislica koja pogoduju samo koruptivnoj bagri. Mišljenja sam da politika puno može napraviti iskrenim nastupom te bi se raspoloženje u narodu jako poboljšalo na sve segmente društva

 • Zašto se lijepo ne riješi da oni koji žele ići na fakultet, pogotovo u drugu državu, ne krenu ranije u školu, jer su oni “oštećeni” u gradivu, a ovima koji ne žele na faks neka praznici ostanu kako spada. Ipak su profesori štrajkali, a ministarstvo je za to krivo, zašto da učenici ispaštaju….

  • Prošle godine, prvo polugodište učenici su išli svako drugi dan u školu i evo uspješno su završili.Ako vam je dijete motivirano sve će naučit, ako je lijeno nema tog profesora koji će ga naučiti išta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.