Mikulić: Jedino što Vlada ŽZH sada može ponuditi je 10 %

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić održale su odvojene konferencije za medije.

U 11:00 sati u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu trebao se održati sastanak predstavnika Sindikata i Vlade ŽZH, no prosvjetari su ga napustili jer se na njemu pojavila samo ministrica Mikulić.

Nakon Petric, pred novinarima se pojavila i ministrica obrazovanja Ružica Mikulić koji svoje obraćanje nije najavila kao što su to učinili iz Sindikata koji su medijima obavijest poslali u petak rano ujutro.

Pretpostavljam da tražite od mene moj pogled na ovaj današnji sastanak, na cijelu situaciju o obrazovanju u ŽZH. Ja vam mogu reći da ovaj današnji sastanak, bez obzira kako sam ga ja zamišljala, nije uspješno završen, kazala je ministrica.

Ministrica Mikulić tvrdi kako je svjesna da su plaće u prosvjeti, koje je i ona sama dio, niske, ali i da financije nisu njezin resor i da to nije dio kojim ona određuje, te da je u ovom trenutku povećanje plaća moguće samo s već ponuđenih 10 %.

Moj današnji prijedlog u ime Vlade bi trebao bit da probamo naći još jednom kompromis, da u ovom momentu 10 % je evidentno, a za nekakvo dodatno povećanje predlažemo da se pričeka rebalans, da probamo staviti štrajk u stanje mirovanja do rebalansa. To je bio prijedlog koji smo jučer ponudili Sindikatu uposlenih u osnovnim školama. To je trebao biti i prijedlog danas Sindikatu u srednjim školama, a što se obrazovnog dijela tiče kolektivni ugovor je napravljen po željama svih prosvjetnih djelatnika, uključujući i mene, iznijela je ministrica.

Ministrica je rekla da se u kolektivnom ugovoru nalazi sve ono što oni misle da treba biti, te da svima stoji na raspolaganju.

Meni je žao što moji prosvjetni djelatnici ne uvažavaju kad kažem da mogu razgovarati i pregovarati. I u konačnici ponuđeno je bilo uključivanje telefonskim putem ministra financija na sastanak, ali više od onog što je ponuđeno sad trenutno ne može biti, navela je ministrica, te dodala:

Ovo je drugi u nizu sastanaka gdje su Sindikati uposlenih u srednjim školama izyšli kad su vidjeli da sam samo ja tu, u prošlom slučaju je tu bio i ministar financija.

Ružica Mikulić

Zašto dolazi do ovakvih situacija, ako je u ugovoru ponuđeno sve što prosvjetni djelatnici traže, glasilo je pitanje novinara.

Pitam se cijelo vrijeme. Ja pričam samo o dijelu ugovora koji je iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, te ne mogu i ne smijem pričati o financijskom dijelu, to nije moj resor već resor ministra financija. 

Na pitanje ima li smisla održavati sastanke bez nekog novog financijskog prijedloga, s obzirom da to je i je problem prosvjetnih djelatnika, ministrica je ponovila:

Jedino što Vlada sada može ponuditi je 10 %. Onaj tko je proučavao proračun ŽZH vidjeli da prostora za veće povećanje nema, ali dobra volja postoji izradom rebalansa. Ja ponovno pozivam predstavnike Sindikata na sastanak vezan na tu temu.

Ministrica tvrdi da bi taj proces rebalansa trebao biti u lipnju, te da po izjavama ministra financija povećanje više od 10 % trenutno nije moguće. Također, navela je da je stjerana u zid.

Predloženi kalendar nadoknade nastave Sindikat je odbio, a u njemu stoji da bi učenici imali čak devet radnih subota te da bi nastava trajala ja do 23. lipnja. Uz to, učenici bi bili uskraćeni za uskrsni raspust.

Mi u ministartvu smo napravili prijedlog kalendara koji je isključivo napravljen po zakonu gdje imamo točan broj dana i sati. To je dakle samo prijedlog, zaključila je svoje obraćanje ministrica Mikulić najavivši da će njezino ministarstvo tijekom dana objaviti detaljno priopćenje za javnost.

Petric: Nećemo odustati, štrajk će trajati koliko god treba

(www.jabuka.tv)