Microsoftova umjetna inteligencija opisuje svijet slijepima

Microsoft je lansirao aplikaciju za pametni telefon koja koristi snagu umjetne inteligencije kako bi pomogla slijepima “vidjeti” svijet oko sebe.

Seeing AI je aplikacija koja zahvaljujući umjetnoj inteligenciji prepoznaje predmete i osobe te ih opisuje osobama oštećenog vida.

Dovoljno je instalirati aplikaciju, uključiti kameru, a umjetna inteligencija će prepoznati što je na ekranu i opisati ju korisniku. Može prepoznati ljude i kako se osjećaj.

Najbolja je stvar što za korištenje aplikacije nije potrebna veza na internet. Sve se obavlja direktno na mobilnom telefonu.

Kako je aplikacija primarno rađena za američko tržište, omogućeno je i prepoznavanje proizvoda te skeniranje barkoda, ali i prepoznavanje američkih novčanica.

Upravo je prepoznavanje novčanica istaknuto kao najvažniji aspekt ove aplikacije jer su, za razliku od kuna, dolari iste veličine i boje bez obzira na vrijednost što slabovidnim i slijepim osobama gotovo onemogućava prepoznavanje.

Osim toga, aplikacija može skenirati i čitati dokumente što slijepim i slabovidnim osobama uvelike olakšava snalaženje u restoranima ili prilikom pregledavanja pošte i traženja dokumenata.

Aplikacija je toliko prilagođena slijepima da ih glasovno navodi u kojem smjeru trebaju pomaknuti kameru kako bi dokument bio do kraja pročitan ili identificiran željeni predmet, prenosi Zimo.co.

Na žalost, nije poznato funkcionira li Seeing AI i s drugim jezicima osim engleskog, a i trenutno je dostupan samo za iOS uređaje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.