Microsoft potvrdio: Windowsi 10 dobivaju Copilota

Nastavlja se Microsoftova ofenziva umjetne inteligencije, koja će polako preuzeti sve njihove aktivne proizvode. Čak i Windowsi 10, koji će izgubiti podršku za dvije godine, dobit će AI Copilota.

Microsoft se polako okreće tome da postane AI ili Copilot kompanija. Gotovo sve njihove nedavne najave govore u prilog toj činjenici, tj. pokazuju da su u Redmondu odlučili sve svoje oklade staviti na generativnu umjetnu inteligenciju kao pomoćnika u svakodnevnim zadacima – od samog OS-a pa do svih korisničkih i poslovnih aplikacija, piše bug.hr.

Copilot za milijardu ljudi

U tom nastojanju neće biti zanemaren niti velik broj onih koji i dalje na svojim računalima imaju Windowse 10. Ovaj je operacijski sustav trenutačno prisutan na više od milijardu računala diljem svijeta, najkorišteniji je OS globalno, pa je i logično da u Microsoftu ne žele zanemariti tu korisničku bazu. Stoga će i njima, kako se nedavno šuškalo, u narednim mjesecima na raspolaganje biti stavljen Copilot.

Vjerujemo da će nova era umjetne inteligencije povećati vrijednost i važnost osobnih računala, s Copilotom u Windowsima u svojem središtu, poručuju iz ove kompanije.

Kažu i da su dobili vrlo dobre povratne informacije za Copilot u Windowsima 11, pa žele taj dodatak dati još većem broju ljudi – dakle, i onima koji su još uvijek na Windowsima 10. U narednom razdoblju, postupno će i njima on biti aktiviran u obliku nadogradnje. Copilot je, poručuju, i dalje u fazi “previewa”, dostupan je samo na odabranim tržištima i u distribuciju se pušta postupno. 

Microsoft najavljuje da će nastaviti ulagati i u Windowse 10 na druge načine. Tako će, primjerice, korisnici “desetke” u izborniku vezanome za ažuriranja dobiti mogućnost uključiti opciju koja će im brže donositi nove funkcionalnosti (Get the latest updates as soon as they’re available).

Iako će aktivno donositi ažuriranja i nove funkcije u taj OS, vrijeme podrške za njega ostaje nepromijenjeno – Microsoft će s podrškom za Windowse 10 službeno završiti 14. listopada 2025. godine.

Kako do Copilota u Win10?

Oni koji su i dalje na starom OS-u, a žele isprobati sustav Copilota, moraju imati instaliranu verziju Windows 10 22H2. Uskoro će poslovnim korisnicima biti omogućeno prijaviti se u program Windows Insider. Tamo će moći pristupiti poslovnom kanalu (Business Release Preview Channel), u sklopu kojega će im Copilot biti aktiviran. Običnim korisnicima, koji imaju Home ili Pro verzije izvan korporacija, u inačici Windows 10 22H2 Copilot će stići u sklopu redovnih nadogradnji u narednim mjesecima. Svi koji ga žele aktivirati čim prije, mogu uključiti spomenutu opciju brže dostave ažuriranja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.