Michelin gasi 1.500 radnih mjesta

Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je u utorak da će ugasiti 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

Kompanija će do kraja 2025. postupno ugasiti proizvodnju u pogonima u Karlsruheu i u Trieru. U planu je i gašenje proizvodnje novih guma za kamione i poluproizvoda u Homburgu.

Planovi će obuhvatiti ukupno 1.532 radnika u Njemačkoj, objavio je Michelin. Centar za korisnike bit će preseljen iz Karlsruhea u Poljsku, što će značiti gubitak posla za 122 radnika.

Zbog najavljenog gašenja radnih mjesta tvrtka će u konsolidiranim financijskim rezultatima za 2023. godinu uknjižiti rezervaciju od 425 milijuna eura.

Michelin objašnjava odluku uvozom jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim plaćama i sve većim troškovima proizvodnje, koji su, kako tvrde, smanjili njihov tržišni udio i naškodili njihovoj konkurentnosti, prenosi HIna.

Posvećenost naših zaposlenika, napredak unutar tvrtke i ulaganja u proteklim godinama u aktivnosti u tim pogonima više ne mogu nadoknaditi snažan pritisak konkurencije, rekla je šefica Michelinove regije Sjeverna Europa Maria Roettger.

Michelin će radnicima pomoći da nađu novi posao, rekla je Roettger. Uprava trenutno razgovara s radničkim vijećima i sindikatom IG BCE o alternativama za upotrebu pogona u budućnosti.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.