Michel Platini uhićen zbog SP-a u Kataru

Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini uhićen je u predgrađu Pariza zbog sumnji na korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Platini je bio predsjednik Uefe od 2007. do 2015. godine kad mu je Fifin odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu zajedno sa Seppom Blatterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva milijuna eura, piše Index.hr.

Godinu dana ranije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih nogometnih dužnosnika dobilo 1,5 milijuna dolara da glasaju za Katar. U ožujku 2014. godine otkriveno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva milijuna dolara od jedne katarske tvrtke, a taj slučaj američki FBI još istražuje.

Pet od šest najvećih Fifinih sponzora, Sony, Adidas, Visa, Hyundai i Coca-Cola tražili su od FIFA-e da istraže navodno optužbe da je Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e Jim Boyce rekao je da će podržati novo glasanje, ako se optužbe potvrde. FIFA je provela internu istragu, ali je, očekivano, zaključila da je sve bilo čisto.

Blatter direktno optužio Platinija

Iako je u početku optužio “rasističke britanske medije” za hajku protiv Katara, Sepp Blatter je u nedavno izdanoj autobiografiji optužio Katar za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milijunskim ulaganjima u francuske zrakoplove i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute nogometne poznanike da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu, napisao je Blatter.

Michel Platini je u sklopu ove istrage dao iskaz u prosincu 2017. godine kad je priznao da je glasao za Katar. Kako piše Le Monde, koji je u posjedu arhivskih dokumenata iz ureda tadašnjeg francuskog predsjednika, Nicolas Sarkozy je u studenom 2010. godine, deset dana prije glasovanja o domaćinstvu, organizirao ručak u Elizejskoj palači. Tamo su bili Sarkozy, njegova savjetnica i tajnik, Platini, tadašnji katarski emir Tamim Ben Hamad Al Thani te njegov premijer i ministar vanjskih poslova.

Nisam znao da će ljudi iz Katara biti na tom ručku. No, kad sam saznao pretpostavio sam da predsjednik od mene očekuje da glasam za njih. Nikad me to nije izričito tražio, ali to se od mene očekivalo. Nakon sastanka sam sve javio Seppu Blatteru, rekao je tada Platini za Le Monde.

Ručak u Elizejskoj palači sumnjiv je godinama

Francuske vlasti istražuju efekte tog sastanka u francuskoj predsjedničkoj palači. Ručak je istražiteljima sumnjiv već devet godina, a osam mjeseci nakon što je do njega došlo PSG je prodan Qatar Sports Investmentu za 76 milijuna eura plaćenih u komadu.

PSG je od 2006. godine bio u vlasništvu američkog fonda Colony Capital koji je u Francuskoj predstavljao Sebastien Bazin. On je Sarkozyjev dugogodišnji prijatelj, a 2017. godine Sarkozy je postao član upravnog odbora grupacije Accor Hotel čiji je izvršni direktor upravo Bazin. Dvije godine kasnije Accor je postao jedan od sponzora na dresu PSG-a i reklamu plaća 50 milijuna eura godišnje.

Francuska policija istražuje i je li sporni ručak u Parizu imao veze s osnivanjem televizijskog kanala BeIN Sports, koji je dio Al-Jazeere, a predsjednik je Nasser Al-Khelaifi, vlasnik PSG-a koji je također vrlo blizak sa Sarkozyjem.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • “AGAINST MODERN FOOTBALL”

  KAD SU NAVIJAČI HAJDUKA UPOZORAVALI NA SMRDLJIVU UEFU I SMRDLJIVI
  HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ
  DEBILI SU NAS PROGLAŠAVALI ORJUNOM…
  USKORO U JEDNOJ ĆELIJI PLATINI,BRAĆA MAMIĆ…

  niko kao Hajduk iz Splita

   • Hajduka su pokrali Hrvati,članovi Hrvatske Demokratske Zajednice:
    Vedran Rožić,Nadan VIdošević,

    Hrvati ratni profiteri:Joško Svaguša,Željko Kerum

    I dezerter i ratni profiter i člana HDZ-a Ivo Sander preko svojih poslanika Branka Grgića i Mate Peroša…

    Šta još triba?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.