Meteorolozi otkrili kakva nas jesen očekuje

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, Accuweather, objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću jesen. Stanovnici južne Europe uživat će, tvrde meteorolozi, u toploj i pretežno suhoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklone preko Sredozemnog mora. Područje visokog tlaka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Jesen koja bi trebala biti više nalik kasnom ljetu zahvatit će veći dio Europe, a iznadprosječno toplo i uglavnom suho vrijeme moglo bi potrajati sve do sredine listopada, kada će temperature postati tipičnije za to godišnje doba.

Iako će padalina biti manje nego inače, zbog toplog zraka s vremena na vrijeme pojavljivat će se oluje, prenosi Jutarnji list.

Velike poplave se ne očekuju, no lokalne će biti moguće u kombinaciji s olujama, posebice na sjeveru Balkana, najavljuje Accuweather.

U međuvremenu, sušna razdoblja će se nastaviti pa čak i pogoršati diljem južne Italije i južnog Balkana. Velika opasnost od požara nastavit će se i na jesen u Portugalu, Španjolskoj i južnoj Francuskoj. Količina oborina i na tom će se području povećati tek u studenom.

Kao i svaku dugoročnu prognozu i ovu treba uzeti s dozom opreza. No sudeći po svemu, bablje ljeto je na vidiku.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: